Zeci de slujbe bine platite in strainatate - pierdute de romani din cauza limbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convorbire cu Daniela Andreescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM)

- Doamna director, cum explicati fenomenul petrecut ieri, cand peste 5.000 de oameni au luat cu asalt portile OMFM?
- Toti isi doresc sa lucreze in Spania, in agricultura, fiind persoane fara calificare. Noi am dat un anunt in acest sens, si adevarul este ca nu scontam pe un asemenea aflux de solicitanti. Avem 600 de locuri disponibile certe, plus alte 400 pentru care asteptam avizul Ministerului Muncii din Spania. Tinand cont de felul in care s-au desfasurat lucrurile pana acum, ne asteptam ca ieri sa vina pentru inscriere circa cinci-sase sute de persoane. Va asigur insa ca toti cei care s-au prezentat au ajuns la noi. Am beneficiat de sprijinul celor de la Inspectia Muncii si de la Casa Nationala de Pensii. Cu toate acestea, am terminat programul dupa miezul noptii, la 12,20, cand n-a mai ramas nici un solicitant.
- Toti cei care s-au prezentat au fost inscrisi in baza dumneavoastra de date?
- Nu, doar 2.400. Adica mai putin de jumatate. Majoritatea nu corespundeau cerintelor. Fie erau barbati, fie femei care au depasit varsta de 40 de ani. Or, din cele 600 de locuri disponibile, doar 70 sunt pentru barbati, iar restul pentru femei cu varste intre 20 si 40 de ani. Asta e situatia: in toate contingentele ofertate pentru munca in agricultura, procentul locurilor disponibile pentru barbati este in jur de 10 la suta. In baza noastra de date, avem inscrise 36.000 persoane, din care 70 la suta barbati. Asadar, nu mai are rost sa inscriem barbati, fiindca niciodata nu vor mai apuca sa ajunga la selectii.
- Cei inscrisi mai de mult in baza de date au prioritate in fata celor nou inscrisi?
- Desigur. Programarile pentru selectii se fac in ordinea inscrierii. Acum, de pilda, selectiile se vor face intre 27 si 30 ianuarie. Noi deja am trimis instiintari, in scris, celor aflati in baza de date si care n-au mai participat la selectii, invitandu-i sa o faca acum. E vorba de peste 600 de persoane, din care peste 200 barbati.
- Sa intelegem ca diferenta pana la 36.000 e reprezentata de persoane care au participat deja la alte selectii, fiind respinse?
- In cazul femeilor, da. Va spuneam ca doar 30 la suta dintre persoanele inscrise sunt femei, in conditiile in care ele sunt cele mai solicitate. La fiecare selectie, noi trebuie sa prezentam angajatorilor spanioli 3 candidati pentru un loc. Asadar, pentru cele 1.000 de locuri care se vor pune, probabil, la bataie acum, avem nevoie de cel putin 3.000 de solicitanti. Ne mai trebuie si o marja suplimentara, deoarece experienta ne-a aratat ca o treime dintre cei chemati de noi nu se prezinta in ziua programata. Oricum, cu cei deja chemati si cu cei inscrisi ieri in baza de date, am ajuns la cifra necesara, asa ca azi am stopat inscrierile.
- Deci, oamenii care au facut azi coada in fata Oficiului n-au nici o sansa sa mai prinda vreun loc de munca in Spania.
- Nu in acest moment, pentru acest contingent.
- Si ce activitate ati desfasurat azi, daca ati oprit inscrierile, iar selectiile vor avea loc abia peste doua saptamani?
- Facem programari pentru persoanele calificate. Aici avem o mare problema. Nu sunt suficienti solicitanti care sa corespunda cerintelor. In primul rand, sunt prea putine persoane calificate, care sa cunoasca limba tarii in care ar urma sa lucreze. De pilda, am avut din Luxemburg o oferta de 30 de locuri de munca pentru zidari si dulgheri si nu s-a gasit unul singur care sa vorbeasca limba franceza la un nivel acceptabil. O alta problema este ca foarte multi solicitanti sunt dintre cei care nu mai desfasoara activitatea pentru care sunt calificati de peste un an de zile, iar angajatorii straini considera acest lucru ca pe o deprofesionalizare.
- Cu cat ar fi fost platiti romanii care ar fi prins un contract in Luxemburg?
- Cu circa 1.500 de euro pe luna, la inceput. Apoi, salariul ar fi putut creste. Eu zic ca merita sa faci un curs de limba straina, ca sa prinzi un astfel de contract. Sau, daca vorbim de Spania, sa incerci sa lucrezi cateva luni ca necalificat, in acest rastimp inveti limba si apoi te angajezi in meseria pentru care ai calificare. Unii procedeaza astfel cu succes.
- Cei care vor ajunge acum in Spania unde vor lucra si cu cat vor fi platiti?
- Vor lucra in provincia Huelva, la cules de capsuni. Vor fi platiti cu circa 30 de euro pe zi.
- Au sansa ca, odata ajunsi acolo, sa prinda alte contracte?
- Chiar asa se si intampla. Romanii sunt foarte descurcareti. Majoritatea celor plecati in anii trecuti au fost reangajati. 90% au acum contracte nominale cu angajatorii spanioli. Iar cei care prind patru contracte sezoniere pot cere drept de resedinta permanenta si de munca in Spania.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite