Zboruri low-cost sau de linie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când aleg între aceste modalităţi de zbor, oamenii se gândesc în principal la siguranţă. Rubrica din această săptămână este dedicată zborurilor plăcute şi sigure cu avioanele de linie sau cu cele low-cost.

Apariţia unui avion pe cer nu mai impresionează de multă vreme pe nimeni, doar copiii mai folosesc această imagine pentru a visa poate frumos, iar călătoria printre nori, altădată de neconceput sau greu accesibilă, astăzi este la îndemâna oricui. Inventarea unui aparat care să zboare şi să poarte cu el mulţi oameni a făcut ca timpul să se dilate, iar distanţele să se micşoreze. Ajungi mai repede în orice colţ al lumii decât acum, să zicem, 100 de ani, iar graţie acestei viteze sporite ai mai mult timp la dispoziţie.

Suprafaţa pe care o poţi străbate, astăzi, cu ajutorul avionului, nu se compară cu aceea oferită de maşină sau, ca să mergem mai departe în istorie, de cal. Avionul a devenit o necesitate şi, prin aceasta, un mijloc de transport convenţional. Astfel că acum se iau în discuţie altfel de factori atunci când vine vorba de o călătorie cu avionul: siguranţă, confort, tradiţie, preţ.

În general, opţiunile călătorilor atunci când îşi cumpără un bilet oscilează între cursele de linie ale companiilor cu tradiţie în aer şi cele ale operatorilor low-cost. Firmele de transport aerian de linie sunt, se spune, mai scumpe, şi opinia generală este că sunt pentru oameni care călătoresc mult şi regulat. În plus, acestea au de partea lor o imagine favorabilă creată în timp. Însă dacă ar fi să privim statisticile, cursele de linie nu sunt categoric mai sigure decât cele low-cost.

Persoanele care aleg cursele low-cost o fac pentru preţul redus al biletului, care se reflectă şi în calitatea călătoriei: înghesuială, scaune uşor incomode, de cele mai multe ori fără filme difuzate la bord, ca să nu mai vorbim de eventuale gustări. Zborurile low-cost au fost create cu un singur scop: călătoria propriu-zisă, ca şi cum ai lua un microbuz din staţie, doar că îmbarcarea durează ceva mai mult. Astăzi vă prezentăm două experienţe personale despre călătoria cu avionul: una se referă la o cursă de linie, alta la varianta low-cost.

Cristian Andreescu: „Folosesc avionul ca să mă deplasez, nu ca mă distrez"

Cristian Andreescu (31 de ani) zboară de câţiva ani cu operatorii low-cost şi o face frecvent. Este cercetător, are o colaborare în domeniul biologiei cu o companie farmaceutică din Marea Britanie şi foloseşte frecvent transportul aerian între România şi Albion. „De regulă, nu ştiu când trebuie să mă deplasez în Marea Britanie sau când am de făcut un drum până în România.

Dacă aş şti, poate că mi-aş face un plan de la început şi aş folosi cursele de linie pe bază de rezervare. Dar aşa, ştiind că plec peste două sau trei săptămâni, mi se pare mai convenabil biletul la cursele low-cost", spune Cristian Andreescu. Tânărul pune pe primul plan siguranţa, dar recunoaşte că un astfel de subiect este cam deplasat aşa încât să te determine să optezi numai pentru curse de linie.

„Sigur că mă gândesc la viaţa mea, dar nu am auzit ca avioanele low-cost să fi căzut ca muştele peste tot. Dimpotrivă, statisticile arată că sunt mai sigure ca cele de linie, deşi acest factor nu e concludent, pentru că istoricul curselor de linie este mai mare. Nu sunt de acord nici cu faptul că zborurile low-cost sunt considerate lipsite de confort. Îmi pare rău, dar eu folosesc aceste curse ca să mă deplasez mai repede, nu ca mă distrez ca într-un club sau ca la iarbă verde".Da, cele câteva momente de aşteptare prelungită în aeroport sunt enervante şi îţi încurcă programul, adaugă Cristian Andreescu, dar el îşi asumă opţiunea făcută.

„Evident că mi s-a întâmplat de câteva ori să stau în aeroport, şi la noi, în România, şi în alte oraşe din Vest. Odată chiar m-a prins ora 23.00 aşteptând cursa low-cost care trebuia să plece de pe pistă la 17.00, dar asta e. În fine, vreau să spun că eu pun pe primul plan siguranţa, ca oricine, bănuiesc, iar apoi flexibilitatea unei companii şi posibilitatea să găsesc bilet atunci când am nevoie să plec. Cam acestea ar fi condiţiile mele pentru o călătorie ideală cu avionul", a adăugat Cristian.

"Sigur că mă gândesc la viaţa mea, dar nu am auzit ca avioanele low-cost să fi căzut ca muştele peste tot. Dimpotrivă, statisticile arată că sunt mai sigure ca cele de linie, deşi acest factor nu e concludent, pentru că istoricul curselor de linie este mai mare.''
Cristian Andreescu cercetător

Silvia Petcu: „Cursa de linie mi se pare mai sigură, mai de încredere"

Unul dintre zborurile cele mai plăcute pe care le-a experimentat Silvia Petcu (39 de ani) a fost în 2008, când a călătorit cu o cursă Tarom de la Bucureşti la Bruxelles: „Am apreciat foarte mult profesionalismul piloţilor, aspect care ştiu că îi caracterizează şi pe cei de la curse­­le low-cost, nu mă îndoiesc. Îmi amintesc că permanent eram informaţi, prin intermediul unor monitoare, despre vremea de afară, deşi eram la peste 10.000 de metri altitudine şi nu vedeam decât nori, despre locurile prin care treceam.

Călătoria a fost deosebit de plăcută". Silvia Petcu, de profesie avocat, mărturiseşte că pentru ea contează şi confortul interior al unei aeronave, precum şi serviciile oferite. „Am circulat şi cu operatori low-cost, dar parcă persoanele care deservesc clienţii sunt mai multe pe cursele de linie. Recent, într-un avion, ne-a fost prezentată o persoană, zâmbitoare şi amabilă, a cărei principală atribuţie era securitatea internă. Contează, mai ales la drum lung, şi dacă primeşti răcoritoare, o cafea sau un mic dejun pe care nu trebuie să le plăteşti", adaugă Silvia.

Impresii cu tentă negativă despre cursele de linie i-au fost împărtăşite de câţiva prieteni, spune tânăra, care se refereau în special la anumite taxe: „Mi-a povestit o colegă de birou care a vrut să-şi amâne cu o săptămână zborul cu o cursă de linie că a trebuit să plătească o taxă echivalentă cu valoarea biletului. Nu am păţit asta, dar nu cred că putem trage concluzii din această întâmplare".

Silvia Petcu nu călătoreşte cu avionul decât atunci când merge în vacanţă, cam de cel puţin două ori pe an, şi precizează că alege de fiecare dată o cursă de linie: „Mi se pare mai sigură, mai de încredere. Marile companii de transport aerian nu fac campanii agresive ca să-şi atragă clienţi, ci, dimpotrivă, unele inteligente, îşi prezintă atuurile şi îţi dau de înţeles că serviciile oferite sunt pe măsura numelui pe care-l poartă".

"Recent, într-un avion, ne-a fost prezentată o persoană, zâmbitoare şi amabilă, a cărei principală atribuţie era securitatea internă. Contează, mai ales la drum lung, şi dacă primeşti răcoritoare, o cafea sau un mic dejun pe care nu trebuie să le plăteşti.''
Silvia Petcu avocat

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite