Fabrică de genii la un liceu din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

27 de absolvenţi ai Colegiului Silvania din Zalău au terminat clasa a XII-a cu 10. Opt dintre ei au avut numai medii perfecte pe parcursul celor patru ani de liceu. Absolvenţii de nota 10 de la Colegiul Naţional din Zalău vor să urmeze cariere în diplomaţie, să ajungă avocaţi sau medici. Unii dintre ei îşi vor continua studiile în străinătate. 

Dintre cei 255 de tineri care au absolvit Colegiul Naţional Silvania (CNS) din Zalău săptămâna trecută, 27 au terminat clasa a XII-a cu media 10. Dintre ei, opt au reuşit aceeaşi performanţă şi în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, astfel că au absolvit nu doar clasa a XII-a, ci tot liceul cu media 10. Anul trecut, 36 de liceeni au terminat cu 10, performanţa fiind considerată un record. Totuşi, în 2010, doar trei elevi ai colegiului au reuşit să termine toţi cei patru ani de liceu cu media perfectă.

Directorul colegiului, Vasile Bulgărean, susţine că aceste medii, ce pot părea ireale, au fost obţinute de absolvenţi pe merit şi nu sunt rezultatul umflării notelor sau al indulgenţei profesorilor de aici. „Este o generaţie foarte, foarte bună, fapt confirmat şi de rezultatele la concursurile naţionale şi internaţionale obţinute de aceşti copii", a declarat el. Profesorul a mai adăugat că motivul pentru care doar la acest liceu din judeţ se obţin astfel de rezultate este faptul că „de la an la an, tot mai mulţi dintre cei mai buni elevi de clasa a VIII-a din tot Sălajul vin aici. Şi când ai cei mai buni copii dintr-un judeţ întreg, poţi să ai şi astfel de rezultate".

Bulgărean mai spune că, la fel ca şi anul trecut, „scorul" a fost ridicat de clasa de filologie, care a dat opt dintre mediile de 10 din clasa a XII-a şi patru dintre mediile maxime pe toată durata liceului. Potrivit acestuia, clasa ar fi fost „avantajată la curriculă", prin natura profilului. Mai exact, lipsa din orar a unor discipline considerate mai dificile, ca matematica ori fizica, materii care nu sunt studiate în ultimele clase de cei de la filologie, le-ar da un avantaj faţă de restul elevilor.

Farmacie la Cambridge

Elevii nu sunt de aceeaşi părere şi susţin că, dacă eşti dispus să depui ceva efort, poţi absolvi cu media 10 indiferent de profil. Claudia Pop este una dintre cei opt elevi cu note perfecte. În cei patru ani de liceu a participat la olimpiade de ştiinţe, axându-se la final pe chimie. Despre mediile ei de la şcoală, Claudia spune că au fost posibile graţie ambiţiei ei, dar şi unei remarcabile capacităţi de memorare.

„A fost şi foarte multă muncă, pentru că am venit din şcoala generală cu medii numai de 10 şi voiam să mă menţin la fel şi în liceu. Dar m-a ajutat mult şi memoria mea foarte bună, fără de care nu făceam faţă, având în vedere că am lipsit destul de mult de la şcoală, din cauza concursurilor la care am participat, şi am avut tot timpul foarte mult de recuperat", a spus adolescenta.

Claudia va urma cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul prestigioasei Universităţi Cambridge din Marea Britanie. Mădălina Hăşmăşan îşi doreşte să devină avocat, aşa că se va înscrie la Facultatea de Drept din Cluj. A fost olimpică naţională la limba română, latină şi istorie. „Fiind la filologie, nu ai atâtea teme, deci ai mai mult timp liber, mai multă libertate pentru a învăţa ceea ce te interesează", a explicat Mădălina. O carieră juridică îşi doreşte şi Cristina Feşteu. În privinţa rezultatelor ei din liceu, adolescenta spune că acestea s-au datorat interesului, muncii şi voinţei ei de a învăţa.

„M-am gândit că, dacă tot am reuşit să intru la cel mai prestigios liceu din judeţ, merită să îmi dau toată silinţa", povesteşte ea. Mădălina Câmpean va da în această vară admitere la Facultatea de Arhitectură, din Cluj-Napoca, unde se intră tot pe bază de examen. Ea spune că „de vină" pentru performanţele şcolare a fost ambiţia: „Am vrut să-mi demonstrez­ mie că pot.

Mie, nu altcuiva". De trei ori olimpică naţională la fizică şi de două ori la matematică, Laszlo Alma va da examen de admitere la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, unde notele din liceu nu vor fi luate în considerare.  Paula Stroian va studia la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş - Bolyai" din Cluj-Napoca, ea fiind deja familiarizată cu domeniul după ce a obţinut două premii la concursurile naţionale. Andrea Baczovrea să devină medic şi va da admitere la Medicină Generală, la Târgu-Mureş.

Singurul băiat din cei opt absolvenţi „perfecţi" de la CNS, Alexandru Goron, spune că a muncit cu pasiune. „La filologie este, oricum, mai uşor, dar pe mine m-au şi ţinut în priză olimpiadele", a precizat Alexandru. El a obţinut trei menţiuni la olimpiadele de istorie şi una la concursul naţional la filosofie. În privinţa facultăţii, Alexandru ştie doar că vrea să urmeze o carieră în diplomaţie. „Dacă părinţii mei se mută vara aceasta în Italia, voi merge la Torino, dacă rămân la Zalău, voi învăţa la Cluj", a precizat tânărul absolvent.

25 este locul ocupat Colegiul Naţional Silvania în topul naţional al liceelor, după rezultatele din 2010.

Urmează testul Bacalaureatului

Elevii cu medii perfecte de la Colegiul Naţional Silvania mai au de trecut un hop până la examenul de admitere: bacalaureatul. Anul trecut, la nivel naţional, 24 de elevi au obţinut media 10 la proba de maturitate. Niciunul dintre aceştia nu provenea dintr-un liceu din Capitală. Printre liceele cu cele mai multe note de 10 s-au numărat şi Colegiul Naţional „B.P.Hasdeu" din Buzău, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu" din Craiova şi Colegiul Naţional „Horia, Cloşca şi Crişan" din Alba-Iulia.

Antonia Abrudan studiază Medicina la Cluj-Napoca



La Colegiul Naţional Silvania 153 dintre cei 249 de candidaţi din 2010 au avut medii peste 9,50. Aici s-au înregistrat şi cele mai multe medii de 10: şapte, dintre care patru sunt din clasa a XII-a, unde 27 dintre cei 30 de absolvenţi ai unei singure clase au încheiat cu media generală 10. Procentul de promovabilitate a fost de 99,6%, diferenţa până la 100% fiind dată de singurul candidat de aici care nu a promovat examenul.

Potrivit raportărilor Ministerului Educaţiei, din 217.227 de elevi care au susţinut în 2010 bacalaureatul, aproape 3.800 au avut, de asemenea, note foarte mari, între 9 şi 10. Alţi 7.000 de candidaţi au obţinut medii cuprinse între 7 şi 8. În Capitală, la trei dintre licee promovabilitatea a fost de 100%. E vorba de colegiile „Gheorghe Lazăr", „Mihai Viteazul", şi „Gheorghe Şincai". Primele locuri în clasamentul pe licee arată că cei mai buni elevi provin de la „Şincai", în general cu note de 9,85. La polul opus s-a situate Galaţiul, unde promovabilitatea a fost de aproximativ 50%.

Confirmarea valorii: facultatea

Directorul Vasile Bulgărean se declară încrezător că toţi absolvenţii Colegiului Naţional Silvania îşi vor confirma valoarea şi de acum înainte. Foloseşte drept argument experienţa promoţiei de anul trecut, ale cărei vârfuri s-au impus şi în mediul universitar. „Antonia Abrudan, una dintre absolventele care a terminat cu 10, a ajuns în primii trei la Medicină în Cluj. Monica Oltean este şi ea între primii la aceeaşi facultate, iar cea de-a treia absolventă de 10, Izsac Julia, confirmă şi ea la Medicină în Târgu-Mureş", a precizat directorul. Că cea mai bună metodă de a verifica dacă aceste note au fost date pe merit este prestaţia tinerilor după ce ajung la facultate o spune şi inspectorul şcolar general Ioan Abrudan. Întâmplător sau nu, el este chiar tatăl uneia dintre absolventele de 10 de anul trecut şi confirmă că atât fiica sa cât şi ceilalţi colegi ai ei au rezultate remarcabile şi la facultate.

„Este perfect explicabil ceea ce se întâmplă la Colegiul Naţional Silvania. Practic, aici ajung toţi elevii foarte buni din Sălaj. Ceea ce, în alte judeţe, unde există mai multe licee de talia CNS-ului, nu se întâmplă, copiii buni şi, automat, mediile de 10, distribuindu-se la mai multe unităţi", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Sălaj.

image
image

" Sunt interesată de tot, de aceea am fost atentă mereu la toate orele. Unele mi-au plăcut mai mult, în funcţie de cât de mult mi-a plăcut profesorul, dar am fost permanent interesată să învăţ tot. "
Alma Laszlo CN Silvania


" Performanţa nu se leagă atât de timpul investit, cât de capacitatea de concentrare pe care o ai. "
Paula Stroian CN Silvania

image

" Am avut o ambiţie. Am vrut să-mi demonstrez în primul rând mie că pot. Mie, nu altcuiva. "
Mădălina Câmpean CN Silvania

image

" La Filologie este, oricum, mai uşor, dar pe mine m-au şi ţinut în priză olimpiadele. "
Alexandru Goron CN Silvania

„Nu punem 10 pe linie că dă bine"

În alte licee din ţară, numărul mediilor perfecte este mult mai mic. Profesorii spun că nu dau cu uşurinţă nota 10, iar acest lucru se reflectă în mediile generale ale elevilor.

DOLJ. La cele mai bune colegii din Bănie, numărul elevilor care au absolvit cu media 10 s-a menţinut acelaşi faţă de anii anteriori. „În timp ce la Colegiul Naţional «Elena Cuza» şi la Colegiul «Fraţii Buzeşti» avem câte un elev care a obţinut în clasele IX-XII media 10, la Colegiul «Carol I» avem trei elevi care au finalizat liceul cu nota maximă", a declarat Cerasela Cremene, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

VÂLCEA. Radu Poenaru, elev în clasa a XII-a A la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea, este singurul care a terminat anul acesta cu media generală 10, fiind numit astfel şef de promoţie. Tânărul este un elev olimpic la matematică, dar interesat de performanţă la toate materiile.

SUCEAVA. Cea mai mare medie a unui absolvent de clasa a XII-a din judeţ este 9,97. „Noi avem un sistem de referinţă real. Nu punem 10 pe linie pentru că dă bine. Nu am mai avut şef de promoţie cu media zece de câţiva ani de zile", a precizat Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare".

IAŞI. Dintre cei 119 elevi care termină anul acesta liceul la Colegiul „Emil Racoviţă" din Iaşi, şase au încheiat clasa a XII-a cu 10 pe linie. Anul trecut, au fost şapte elevi cu această medie. La nivel naţional, Colegiul a avut printre cei mai mulţi elevi care au luat Bacalaureatul cu media maximă în 2010, şi anume şase cursanţi.

BRAŞOV. În cele mai bune colegii naţionale din Braşov, elevii din clasa a XII-a nu au reuşit să obţină nicio medie de 10. Astfel, la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă", cea mai mare medie a fost 9,96, în vreme ce la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil", media maximă a fost 9,94.

CLUJ. La Liceul „Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca doi elevi au absolvit liceul cu media generală 10. Opt absolvenţi au reuşit să termine clasa a XII-a cu media 10.

TIMIŞ. Două eleve ale Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara se pot lăuda cu media generală 10, pe parcursul a patru ani de liceu. „ Mădălina Bărcuţean şi Alice Barbujan au avut media 10 atât în clasa a XII-a, cât şi media generală pe tot parcursul liceului. Şcoala le-a acordat o diplomă de onoare, pentru rezultatele deosebite la cultură generală", a declarat Florica Maria Puşcaş, director la Colegiul Bănăţean.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite