Virozele prelungesc programul pediatrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Vremea rece a dus la creşterea cu 30% a numărului de copii bolnavi. Părinţii se plâng că farmaciile au epuizat deja plafoanele pentru medicamente gratuite. Cabinetele medicale ale

>> Vremea rece a dus la creşterea cu 30% a numărului de copii bolnavi. Părinţii se plâng că farmaciile au epuizat deja plafoanele pentru medicamente gratuite.

Cabinetele medicale ale pediatrilor au fost luate cu asalt în ultima săptămână de pacienţi cu viroze respiratorii. Pentru că în timpul unui orar normal de lucru un medic nu poate consulta mai mult de 30 de bolnavi, mulţi s-au văzut nevoiţi să lucreze şi în afara programului. Părinţii se plâng că, deşi copiii lor au dreptul la reţete gratuite, trebuie să scoată bani din buzunar pentru că multe dintre farmacii şi-au epuizat deja plafoanele.

Dispensarul "Preda Buzescu" din Capitală era, luni seara, supraaglomerat. Peste 20 de copii cu viroze respiratorii însoţiţi de părinţi nervoşi se îmbulzeau să intre la consultaţii. "Nu este posibil aşa ceva. Fetiţa mea are febră mare şi de 45 de minute aşteptăm să intrăm în cabinet", s-a burzuluit un părinte care tot voia "să sară" peste rând. Ghinion. "Şi copilul meu se simte la fel", a venit replica unei mămici, care flutura un bon de ordine luat încă de dimineaţă.

Doi sugari, aduşi de părinţi pentru o examinare medicală de rutină, riscă să se molipsească şi ei de viruşii împrăştiaţi de ceilalţi copii.

10 minute o consultaţie

Pentru că agitaţia devine maximă, pediatrul încearcă să scurteze pe cât posibil consultaţiile. Mai puţin de 10 minute nu se poate însă. Abia îşi face timp să ne dea câteva informaţii. "Dacă într-o zi obişnuită vin în jur de 25 de copii, de la răcirea vremii, numărul acestora a crescut cu 30%", ne-a spus dr. Luminiţa Bejan. Pentru că pacienţii vin în fiecare zi în număr mare, medicul a fost nevoit să-şi prelungească programul consultaţiilor cu câte două ore în fiecare zi.

Majoritatea micuţilor suferă de infecţii respiratorii uşoare, la nivelul nasului şi gâtului. Ele sunt caracterizate prin febră, tuse, prezenţa unor secreţii nazale abundente, modificarea apetitului şi dureri de cap. "Acestea trec în câteva zile dacă părinţii respectă tratamentul prescris", a explicat dr. Luminiţa Bejan.
De cele mai multe ori, copilul primeşte tratament simptomatic (antitermice, siropuri pentru tuse, spray-uri nazale şi suplimente pentru creşterea imunităţii). Antibioticele se prescriu numai atunci când există o infecţie bacteriană.

Peste 100 de lei o reţetă

Mulţi dintre părinţi sunt nemulţumiţi pentru că sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru tratamentul copilului. "Primesc reţetă gratuită de la medic şi, dacă am ghinionul ca micuţul să se îmbolnăvească la sfârşitul lunii, farmaciştii spun că nu mai există plafon. Nu am de ales. Cumpăr medicamentele. Ultimele m-au costat peste un milion de lei", ne-a spus o tânără mămică. Potrivit dr. Bejan, un copil răcit trebuie să bea multe lichide, mai ales sucuri de fructe, bogate în vitamina C, şi să stea acasă pentru a preveni răspândirea bolii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite