Violenţa, percepută de tineri ca semn de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul elevului omorât într-o şcoală din Suceava - prilej de reflecţie pentru specialişti Sătenii din localitatea suceveană Dumbrăveni sunt încă în stare de şoc după tragedia

Cazul elevului omorât într-o şcoală din Suceava - prilej de reflecţie pentru specialişti

Sătenii din localitatea suceveană Dumbrăveni sunt încă în stare de şoc după tragedia căreia i-a căzut victimă un elev de 16 ani. Părinţii care îşi trimit copiii cu teamă la şcoală vorbesc despre multiplele incidente petrecute în această unitate de învăţământ. De cealaltă parte, conducerea şcolii se disculpă, susţinând că şcoala nu are bani pentru pază. Specialiştii în psihiatrie atrag atenţia asupra faptului că semnele care generează violenţa se amplifică de la an la an.

Numai în cursul acestui an, poliţiştii din comuna suceveană Dumbrăveni au înregistrat trei dosare penale, ca urmare a unor plângeri venite din partea unor elevi de la grupul şcolar unde a murit elevul Constantin Florin Anton. Toate dosarele privesc una şi aceeaşi persoană: Bogdan Faraon, un tânăr în vârstă de 20 de ani, care-şi făcuse un obicei de a-i teroriza pe elevi. În cursul lunii martie, un elev de clasa a X-a a depus plângere la poliţie prin care semnala faptul că Bogdan Faraon l-a ameninţat cu cuţitul în toaleta şcolii şi l-a ameninţat cu moartea. Speriat, elevul a crezut că va scăpa de probleme dacă poliţiştii vor prelua cazul. A doua zi însă, agresorul l-a întâmpinat pe terenul de sport al şcolii şi l-a somat să-şi retragă plângerea. De frică şi cu acceptul conducerii şcolii, elevul a stat acasă două săptămâni. Împotriva aceluiaşi Faraon au mai fost înregistrate alte două plângeri în primele patru luni ale acestui an, ambele pentru loviri şi alte violenţe. Agresorul a primit şi trei amenzi contravenţionale în valoare de 2.100 de lei.

"Copilul îl duc la şcoală personal"

Moartea elevului Constantin Florin Anton, după ce a fost bătut cu pumnii şi picioarele de doi colegi, i-a alarmat şi mai mult pe părinţii copiilor care învaţă la grupul şcolar. Chiar dacă îşi trimit în continuare copiii la şcoală, sătenii din Dumbrăveni îşi fac foarte multe griji pentru ei. Aurel Guranda are un băiat, elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar Dumbrăveni, dar de fiecare dată când îl trimite la cursuri ne spune că o face cu inima strânsă. "Este o gaşcă care-i terorizează pe copii şi chiar şi pe profesori. Copilul îl duc la şcoală personal, chiar dacă are 16 ani, iar când pot, merg şi îl aduc acasă. O fac pentru siguranţa lui, mai ales după ce s-a întâmplat la şcoală în ultima perioadă", ne-a spus bărbatul. Constantin Gafizescu, care are doi copii elevi la această şcoală, spune că va cere angajarea unui agent de pază atât pentru incinta şcolii, cât şi pentru vecinătatea unităţii de învăţământ.

Camerele video mai aşteaptă

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat recent că vrea să introducă sisteme de supraveghere video în toate şcolile. "Se lucrează deja la acest program, au existat şi numeroase întâlniri cu reprezentanţii altor ministere implicate. Dar, în momentul de faţă, nu există un calendar al acestei acţiuni", explică noul secretar de stat în MECT, responsabil cu învăţământul preuniversitar, Svetlana Preoteasa.

Sentimentele care generează violenţa se amplifică

Criza de autoritate care se manifestă în toate domeniile vieţii de zi cu zi alimentează agresivitatea tinerilor. Conf. dr. Constantin Oancea, medic psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucureşti, spune că a constatat că sentimentele care generează violenţă dusă la extrem se amplifică de la an la an. "Cei care l-au omorât pe elevul de la şcoala suceveană nu au vrut să-şi domolească nicio clipă sentimentele de agresivitate, ci s-au folosit de ele pentru a lovi fără milă. Au perceput violenţa ca pe un semn de libertate", atrage atenţia psihiatrul.

Nu am fost informat de către inspectorul general şcolar despre incident. Am aflat din mass-media că un elev a murit după ce a fost bătut. Am desemnat o comisie de anchetă.
Cristian Adomniţei
ministrul educaţiei

Şcoala din Dumbrăveni nu are bani pentru pază

Deşi problemele privind siguranţa elevilor care învaţă la Grupul Şcolar Dumbrăveni s-au înmulţit îngrijorător, conducerea şcolii a rămas impasibilă. Directorul Ovidiu Spiridon (foto) spune că, în urmă cu doi-trei ani, a existat pază cu gardieni la unitatea de învăţământ, numai că părinţii nu au mai avut bani pentru plata acestui serviciu, în jur de un leu pe lună, aşa că s-a renunţat. "Vom încerca din toamnă să angajăm o firmă pentru protecţia elevilor. Totul depinde însă de părinţi, pentru că şcoala nu are prinsă în buget nicio sumă de bani pentru acest serviciu", declară directorul Grupului Şcolar Dumbrăveni, Ovidiu Spiridon.

Becali, un model?

Gigi Becali, "afaceristul care face bani indiferent cine e la putere sau câte procese are", începe să devină un model nu numai pentru adulţi, cât şi pentru tineri. Influenţaţi şi de prestaţia actorului care îl interpretează pe patronul stelist la emisiunea de divertisment "Mondenii", de la Prima TV, tinerii pot fi văzuţi pe stradă, în tramvai sau la joacă, în faţa blocului, întrecându-se să imite discursul răstit, pigmentat pe alocuri cu invective, al lui Becali.

Mai mult, înregistrarea cu râsul sacadat al finanţatorului echipei din Ghencea a ajuns sunet de apel pe telefoanele adolescenţilor din Bucureşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite