Viitura a ajuns in Giurgiu si Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele continua sa creasca in Vestul tarii, alte localitati din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti si Timis au fost inundate. Prognoza hidrologica pentru aceasta zona a Romaniei nu este

Apele continua sa creasca in Vestul tarii, alte localitati din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti si Timis au fost inundate. Prognoza hidrologica pentru aceasta zona a Romaniei nu este favorabila si prevede cresteri ale debitelor pe majoritatea raurilor importante: Somes, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega si Timis. Pentru a preveni inundatiile in bazinul Crisurilor, Compania Nationala "Apele Romane" a solicitat partii maghiare deschiderea acumularii de la Beckes, pentru preluarea surplusului de apa, iar acestia si-au dat acordul. Inundatiile nu au facut pagube numai in Banat, afectand si judetele Giurgiu si Tulcea. in Giurgiu, ca urmare a baltirilor si excesului de umiditate din incintele Malu Rosu-Gostinu si Gostinu-Greaca-Arges au fost afectate 25 de hectare de teren agricol necultivat. in Tulcea, din cauza ruperii incintei indiguite Baltenii de Sus - Mahmudia au fost acoperite de ape 350 de hectare de teren agricol, iar ca urmare a distrugerii digului Tudor Vladimirescu s-au inundat 200 de hectare de teren. Dupa viitura, in judetul Arad s-a trecut la refacerea acostamentului drumului judetean 793 si a portiunilor de drum adiacente. Cu toate acestea, cinci cartiere din municipiul Arad erau, ieri, in continuare afectate de inundatii, 150 de locuinte fiind distruse partial. Pe de alta parte, autoritatile aradene au anuntat ca apele au inceput sa se retraga in localitatile unde cu o zi in urma existau peste 500 de gospodarii inundate. in judetul Tulcea s-a consolidat cu piatra zona cu infiltratii a digului Mila 23, iar in judetul Timis, s-au executat indiguiri cu saci pe ambele maluri. in satul Crai Nou, din Timis, echipele de interventie au actionat pentru evacuarea gospodariilor amenintate de viitura. De altfel, peste cinci sute de persoane din localitatile timisene Rudna, Crucea si Foeni au fost evacuate, miercuri seara, dupa ce apele raului Timis s-au revarsat, acoperind si terenuri din Serbia. Regionala CFR Timisoara a inchis circulatia trenurilor pe rutele Berzovia-Oravita-Ian-Racasdia, Berzovia-Surduc Banat si se estimeaza inchiderea magistralei 900 pe o perioada de 30 de zile. in Caras-Severin, valoarea estimativa a pagubelor este de aproape 530 miliarde de lei. Inundatiile au afectat, in tot judetul, peste 10.000 de hectare de terenuri agricole. in urma inundatiilor, o femeie in varsta de 73 de ani a decedat. in ceea ce priveste pagubele materiale, 3.029 de case, 1.264 de anexe gospodaresti, precum si 17.372 hectare de teren agricol au fost inundate. Pe partea de infrastructura au fost distruse 178 de poduri si podete, 40 kilometri de drum national si 151 de drum judetean si comunal, 5 kilometri de cale ferata, precum si 11 diguri.

Desi costa doar cateva sute de mii de lei,
Doar firmele si-au facut asigurari pentru terenurile agricole
in Romania, mai putin de 15 la suta din suprafata de teren agricol este asigurata. Dupa cum ne-au declarat reprezentantii mai multor firme de asigurari, cea mai mare parte a celor care si-au incheiat polite de asigurare sunt firmele care au exploatatii agricole. Cu toate ca statul ofera subventii pentru semnarea unei astfel de polite, persoanele fizice nu prea s-au inghesuit la societatile de asigurari. Polita de asigurare acopera riscuri obisnuite, precum grindina, furtuna si alunecarile de teren. In caz de inundatie sau seceta, statul acopera 70 la suta din polita de asigurare, dar numai pentru aceia care sunt deja asigurati pentru riscurile obisnuite. Statul mai acorda si o subventie de 20 la suta din prima pe care un producator agricol trebuie sa o plateasca firmei de asigurari. in general, o astfel de asigurare costa intre 2-3 la suta din suma asigurata, care poate fi stabilita fie la nivelul total al productiei, fie la nivelul cheltuielilor. in mod obisnuit, prima de asigurare pentru un hectar de teren agricol este de cateva sute de mii de lei pe an. in aceasta asigurare nu este inclusa si locuinta, pentru care trebuie incheiata o alta polita. Cu toate acestea, costurile de asigurare sunt foarte mici si nu depasesc 0,25 la suta din valoarea casei.

Apele, la cotele din 1970
Oficialii Ministerului Mediului care s-au deplasat in zonele afectate au apreciat ca inundatiile sunt comparabile cu cele inregistrate in 1970. "Din pacate, situatia este foarte grava, sunt nivele istorice, care nu s-au inregistrat inca. Situatia este mai grava decat am fost noi informati, au aparut rupturi de diguri in diferite zone", a declarat secretarul de stat, Lucia Varga. Directorul general adjunct al Apelor Romane, Ovidiu Gabor, a declarat ca inundatiile sunt comparabile cu cele inregistrate in 1970, dupa ce digurile au fost puse sub presiune aproape o suta de ore si au cedat. "Localitatile Rudna, Crai Nou si Cruceni au fost inundate si sunt izolate. in cateva zile, apele se vor retrage, insa ne mai asteptam la precipitatii, dar nu cred ca vor fi de intensitatea celor de vineri si simbata", a mai spus Ovidiu Gabor.

Guvernul promite ca va repara casele sinistratilor
Guvernul a hotarat acordarea de ajutoare pentru localnicii din zonele afectate de inundatii. Judetul Timis va primi 3,2 miliarde de lei, iar judetul Caras-Severin 2,4 miliarde de lei. Ajutoarele, care au fost scoase de la rezervele de stat, constau in alimente - ulei, zahar si conserve - si vor ajunge astazi in zonele calamitate. Totodata, Guvernul a promis ca dupa retragerea apelor si evaluarea pagubelor va oferi materiale de constructii pentru refacerea caselor. Astazi urmeaza sa se deplaseze in teritoriu o comisie formata din ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu. Tot printr-o hotarare de guvern s-a mai decis acordarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de lei pentru refacerea unui pod din judetul Buzau, care a fost distrus de viitura.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite