Venite din Europa, ploile acide distrug culturile de legume si viile din Mehedinti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute, Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti a constatat ca ploaia acida care s-a abatut asupra zonei ajunsese pana la pragul de avertizare de 6,3 unitati de pH. Cele mai afectate

Zilele trecute, Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti a constatat ca ploaia acida care s-a abatut asupra zonei ajunsese pana la pragul de avertizare de 6,3 unitati de pH. Cele mai afectate au fost rosiile agricultorilor. Taranii care vin sa vanda legume din diverse zone ale Olteniei la Severin recunosc ca in ultimii ani se confrunta cu un fenomen ingrijorator, care le distruge in mare proportie culturile si pe care nu au cum sa-l stopeze. Este vorba de ploile acide ce se abat tot mai des si afecteaza indeosebi culturile de rosii. Marinela Balan, de 42 de ani, are peste un pogon de gradina din care isi castiga traiul cu familia. Femeia vine regulat in piata agroalimentara din Severin sa-si vanda zarzavaturile si este extrem de suparata ca ploile i-au distrus o buna parte a culturilor de rosii. "De vreo trei ani am observat si eu ca rosiile nu mai sunt asa de sanatoase ca altadata, orice ai face. Ploile astea acide le ard vrejul, iar fructul ramane crud si nu se mai coace. Cele coapte capata pete maronii, se crapa si apoi se strica. Un sfert din productie este asa de la ultima ploaie", ne-a declarat ieri femeia. in situatia sa se afla producatorul agricol Marin Velea si lista ar putea continua cu altii. "Nu numai rosiile sunt afectate, taica, ci si ardeiul, castravetii, viile si altele. Este intr-adevar un fenomen si nu avem ce face", ne-a mai spus un taran din satul mehedintean Cerneti, zona renumita in gradinarit.
Razboiul din Iugoslavia a "bombardat" si plantele din Romania
Directorul APM Mehedinti, Dan Budu, ne-a explicat ca acest fenomen se datoreaza nu numai "surselor locale". Conform unor studii de distributie spatiala, efectuate de catre specialistii de la ICIM pe baza unor date furnizate de agentiile teritoriale de mediu, se remarca la extremitatea de vest si sud-vest a Romaniei incidenta precipitatiilor acide, ale caror particularitati nu pot fi puse numai pe seama surselor locale, facandu-se simtita si influenta transfrontaliera a gazelor acide", ne-a declarat directorul Budu. La randul sau, directorul adjunct al Directiei Agricole Mehedinti, Gheorghe Firu, recunoaste ca ploile acide cazute in ultimii ani in judet au produs pagube insemnate in randul culturilor, cele mai semnificative, in opinia sa, fiind cele cazute in 1999, pe vremea razboiului din Iugoslavia. "Foarte multe substante toxice, prin evaporatie, au ajuns in nori, iar apoi ploile au cazut asupra plantelor. Noi nu avem ce face decat sa recomandam producatorilor sa mareasca numarul tratamentelor fitosanitare pentru a reduce efectele acestor ploi acide asupra culturilor. De obicei, in anii ploiosi rosiile sunt cele mai afectate, dar avem semnale ca sunt probleme si in zonele viticole".

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite