El Valle - locul in care exploatarea aurului prin cianurare a devenit atractie turistica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In nordul Spaniei exista un zacamant aurifer asemanator celui de la Rosia Montana. Ca si la noi, aurul se exploata acolo si pe vremea romanilor. Doar ca zacamantul, avand o structura diferita de cea

In nordul Spaniei exista un zacamant aurifer asemanator celui de la Rosia Montana. Ca si la noi, aurul se exploata acolo si pe vremea romanilor. Doar ca zacamantul, avand o structura diferita de cea din Muntii Apuseni, nu a mai prezentat interes comercial timp de aproape 2000 de ani. In urma cu 6 ani, o companie americano-canadiana a reinceput extragerea aurului prin procesul de cianurare. In prezent, au mutat deja un munte, iar dupa ce l-au maruntit pentru a scoate aurul, l-au recladit alaturat si l-au revegetat in asa fel incat cu greu il deosebesti in peisaj. Belmonte - dezvoltare de pe urma mineritului
Belmonte este o localitate cu cateva sute de familii - cea mai rasarita din preajma carierei aurifere. Cand au aflat ca in apropierea lor urmeaza sa se construiasca o uzina de cianurare pentru extragerea aurului, localnicii au stat in cumpana. La cativa kilometri de Belmonte incepe unul din cele mai intinse parcuri naturale ale Spaniei, patria ursului brun si a somonului. Primarul, care de 25 de ani pastoreste statiunea si satele de prin imprejurimi, povesteste ca negocierile cu compania canadiano-americana au fost dure. "Tinerii din Belmonte plecau in zone mai bogate pentru ca aici nu aveau din ce sa-si castige painea. A trebuit sa alegem intre plecarea tinerilor si proiectul companiei de extragere a aurului prin cianuri", spune primarul. Acum, majoritatea tinerilor si-au gasit un loc de munca la companie si, astfel, statiunea a inflorit. Localnicii mai rasariti si-au deschis hoteluri si carciumi si afacerile merg bine. Culmea, exploatarea de aur prin cianurare a devenit punct de interes turistic, alaturi de parcul national. Vin turisti si vara, si iarna. Dupa ce se va inchide exploatarea, comunitatea va putea supravietui doar prin turism. L-am intrebat pe primar de ce n-a incercat sa se axeze doar pe turism ca alternativa la exploatarea aurului. "N-aveam bani pentru drumuri, infrastructura, cine sa vina sa stea intr-o maghernita?", ne raspunde.
O uzina care merge singura
El Valle este la circa 60 de kilometri departare de Belmonte. Pentru a ajunge la cariera, urci pe un drum asemanator Transfagarasanului. Cariera - un hau imens de circa 600 de metri adancime - se intinde pe locul unui fost munte din care pamantul a fost deja extras si prelucrat. Alaturi, cateva delusoare inverzite pe care pasc vacile. "Astea sunt formate din sterilul rezultat din exploatare. Totul este sa gandesti bine de la inceput. Cand te-ai apucat sa sapi, trebuie sa stii exact unde pui pamantul si cum refaci zona. Altfel, problemele cu mediul te costa mai mult decat scoti pe aur", explica unul din directorii exploatarii. Pe fundul carierei, cateva masini uriase descarca argila. Este nevoie de un strat impermeabil, pentru ca acolo se va muta iazul de decantare a malului cu cianuri. In varful carierei, un excavator sprijinit nu se stie de ce indreapta panta pentru a fi "naturala". Toata uzina de extragere a aurului, cu cladiri administrative cu tot, nu acopera mai mult de 500 de metri patrati. In uzina, nici tipenie de om - utilajele merg automat. La cazanele cu cianuri, niste recipiente imense bolborosesc sub cerul liber. Te poti plimba deasupra lor, fara nici o interdinctie, fara nici o masura de protectie. "Nu este necesar", spune unul dintre directori. Zgomotul si mirosul - atat cat induri cand trece un camion pe langa tine pe strazile Bucurestiului. Intr-o incapere descoperim, se pare, singurul muncitor din uzina - un inginer care sta in fata catorva monitoare. Unele transmit clipa de clipa parcursul minereului prin utilaje, altele indica concentratiile substantelor folosite. Un monitor supravegheaza iazul de decantare situat la circa un kilometru de exploatare - o balta cu o suprafata de cateva sute de metri in care se deverseaza mal si apa cu o concentratie de cianura de 10-15 miligrame pe litru. Atat ramane dupa neutralizarea cianurii folosite la extragerea aurului. Acum 6 ani, iazul era pe fundul unei vai naturale. Compania a deviat paraul care trecea prin vale, a asigurat fundul lacului cu argila si o membrana protectoare si a inaltat un stavilar din pamant batatorit. Apa deversata in iaz este recuperata prin niste pompe si reintrodusa in uzina. "Nici o picatura nu se scurge din iaz", suntem asigurati. Ramane malul care se depune strat dupa strat pana a ajuns sa umple valea. Sub actiunea razelor ultraviolete si a bacteriilor, continutul de cianura scade natural pana ajunge sa nu mai reprezinte nici un pericol pentru oameni si animale.
Despagubirile pentru localnici - la pretul pietei
Judecand dupa cat au incasat comunitatile din jurul exploatarii si localnicii expropriati de pe urma companiei, cei de la Rosia Montana se pot lauda ca au facut o afacere mai buna. In locul exploatarii a fost inainte o localitate cu circa 20 de case. In momentul in care guvernul spaniol a acceptat inceperea proiectului, localnicii au primit 40-50 la suta in plus fata de evaluarea caselor si altor bunuri facuta la pretul pietei. "Am avut aproape doi ani de atacuri ale ecologistilor din intreaga lume cu privire la dezastrul pe care il vom produce prin deversarea cianurilor. Localnicii nu i-au ajutat pe ecologisti, asa ca scandalul a incetat de la sine dupa ce am inceput sa lucram", ne spun cei de la exploatare. Acum, singura problema este daca vor fi sau nu impaduriti muntii creati din steril. Localnicii ar vrea sa pastreze locul pentru pasunat, guvernul vrea sa-l impadureasca. Pe cativa versanti exista niste tubusoare inalte de jumatate de metru itite din pamant, aliniate ca o cultura. In muntii Spaniei, climatul este arid, asa ca pomii cresc greu. Fiecare tubusor da pomisorului plantat cantitatea de apa necesara si, in plus, are o substanta care il fereste de daunatori.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite