Vacanţa unui copil sărac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi din Arad, care nu au posibilitatea să plece în tabără la munte sau la mare, găsesc refugiu într-un complex social Nici nu sună bine clopoţelul de sfârşit de an, că

Zeci de elevi din Arad, care nu au posibilitatea să plece în tabără la munte sau la mare, găsesc refugiu într-un complex social

Nici nu sună bine clopoţelul de sfârşit de an, că micuţii se gândesc unde o să meargă în vacanţă. Multora le aranjează părinţii excursia de vis.

Fie că se duc la mare sau la munte, în staţiuni româneşti sau pe meleaguri străine, cei mai norocoşi au ce să le povestească prietenilor, în septembrie, la începerea anului şcolar.

Alţi elevi nici măcar nu îndrăznesc să se gândească la o astfel de călătorie, pentru că părinţii lor abia îşi drămuiesc banii să le ajungă de pe o zi pe alta. În această situaţie sunt peste 50 de copii de la centrul de zi, "Curcubeu", din Arad.

Simon Căldăraş a terminat clasa a doua cu "foarte bine" pe linie. Provine dintr-o familie modestă, cu şase copii, al cărei singur venit e asigurat de tată. Asta nu l-a împiedicat să ia note mari la şcoală şi chiar să se numere printre cei mai talentaţi copii de la centrul de zi "Curcubeu", din Arad. Ca el e şi Izabela Kadar. La sfârşitul clasei a VII-a a avut media 9,53.

Face parte tot dintr-o familie care nu îşi permite vacanţe extravagante pentru cei şase copii. A devenit un om de bază al complexului şi excelează la dansuri ţigăneşti. Simon şi Izabela sunt doar doi dintre cei peste 50 de micuţi care îşi petrec vacanţele într-un complex social, pentru că părinţii lor abia pot să le asigure traiul de azi pe mâine.

Porţile centrului de zi au rămas deschise pe perioada vacanţei tocmai pentru a oferi o şansă acestor copii. "Am primit 15 biciclete cu titlu de donaţie de la <> din SUA. Astfel, am organizat Clubul bicicliştilor, iar în fiecare zi de joi din săptămână, prin rotaţie, copiii merg la Pădurea Ceala. Aici, pe lângă traseele pe care le parcurg pe două roţi, beneficiază şi de lecţii de educaţie ecologică susţinute de reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad", ne-a povestit psihopedagogul centrului, Dora Dogaru.

Cei mai buni la învăţătură pleacă în Elveţia

Pe lângă excursiile în pădure, micuţii de la "Curcubeu" au mai fost în tabere, special organizate pentru ei, la Sibiu, Hunedoara şi Vârfurile, iar de două ori pe an, opt elevi care au rezultate bune la învăţătură petrec o săptămână în Elveţia.

Cele şapte calculatoare se dovedesc a fi insuficiente pe perioada vacanţei. Cei care nu se împacă prea bine cu informatica pot să deseneze sau să danseze. Elevii din clasa a IV-a de la Complexul social multicultural au şi o revistă, "Echipa fantastică". Sub titlul "Ne jucăm de-a scriitorii", micuţii au scris câte ceva din viaţa lor: prima zi de şcoală sau impresii din oraşul Arad.  Mai mult, în revistă sunt publicate cântece ţigăneşti, poveşti şi desene făcute pe calculator.

Lupta cu analfabetismul şi abandonul şcolar

Complexul social multicultural a fost realizat de Direcţia de Asistenţă Comunitară din cadrul primăriei, cu sprijinul Fundaţiei Kinderdorf - Pestalozzi, prin proiectul " Curcubeu - Educaţie şi formare multiculturală pentru copii şi tineri".  Complexul se adresează copiilor care provin din familii defavorizate. De serviciile acestuia beneficiază, în timpul anului şcolar, 180 de copii.  Se urmăreşte prevenirea analfabetismului şi se oferă sprijin pentru integrarea în învăţământ a micuţilor cu vârsta şcolară depăşită. Mai mult, se încearcă prevenirea abandonului şcolar al copiilor rromi sau a celor care provin din familii fără posibilităţi materiale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite