Universităţile vor fi finanţate suplimentar după performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de învăţământ superior care vor intra în topurile internaţionale vor primi, de anul viitor, mai mulţi bani dintr-un fond special. Executivul a hotărât acest lucru printr-o

Instituţiile de învăţământ superior care vor intra în topurile internaţionale vor primi, de anul viitor, mai mulţi bani dintr-un fond special. Executivul a hotărât acest lucru printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată pe 26 noiembrie. Decizia ar urma să intre în vigoare în maximum trei luni după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial şi elaborarea metodologiei de aplicare.

Experţii în programe de educaţie susţin că sunt importante criteriile care vor fi conţinute în metodologie şi după care se va face departajarea universităţilor. „În prezent, finanţarea se face pe numărul de studenţi şi nu mai contează calitatea. Prin acest fond, ar fi bine să fie recompensată performanţa reală”, ne-a declarat Răzvan Florian, preşedintele Asociaţiei Ad-Astra.

Ioan Roşca, rectorul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, ar vrea ca finanţarea să difere în funcţie de domenii. „E foarte posibil ca o universitate să fie performantă în ansamblu, dar să aibă şi o componentă neperformantă. Noi credem că finanţarea trebuie făcută pe domenii. Nu putem să comparăm  ASE-ul cu Politehnica, de exemplu. Ei au nişte ştiinţe, noi avem alte ştiinţe”, susţine Ioan Roşca.

Tot prin metodologia de aplicare va fi desemnată şi instituţia care va controla îndeplinirea criteriilor de performanţă în funcţie de care se vor acorda fondurile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite