Tunisianul îndrăgostit de Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wael Dahmene, în vârstă  de 27 de ani, s-a stabilit în luna ianuarie a acestui an lângă Târgu-Jiu, unde a descoperit lucrările sculptorului Constantin Brâncuşi. A înfiinţat şi un atelier de pictură. Tunisianul sosit la Târgu-Cărbuneşti printr-un program de voluntariat finanţat de Comisia Europeană a început să  picteze şi să deseneze lucrările marelui sculptor român.

Încă din timpul adolescenţei, Wael obişnuia să meargă în portul El Kantaoui, aflat la zece kilometri distanţă de casa părinţilor săi din Sousse, Tunisia, pentru a desena portretele turiştilor străini. Anul trecut s-a decis să vină ca voluntar în România, fără să se gândească vreo clipă că această şansă îi va schimba viaţa.

Şi-a luat rămas-bun de la cei dragi şi s-a oprit la Târgu-Cărbuneşti, în luna ianuarie a acestui an. Wael Dahmene, în vârstă  de 27 de ani, a venit în oraşul gorjean Târgu-Cărbuneşti ca voluntar, prin intermediul Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Rurală  şi Serviciul European de Voluntariat, în vederea derulării activităţilor incluse în programul „Tineret în Acţiune", din cadrul proiectului „Worldwide Active Volunteers in Europe", finanţat de Comisia Europeană.

În cadrul acestui proiect sunt cuprinşi 40 de voluntari din ţări precum Argentina, Peru, Tunisia, Camerun, Sierra Leone, Austria, Franţa, Spania,Giorgia şi Armenia, 20 fiind repartizaţi în Dolj, 20 în Gorj. În comunităţile în care se consideră că tinerii au posibilităţi mai reduse de implicare în acţiuni pentru comunitate şi de dezvoltare a abilităţilor de relaţionare socială au fost numiţi câte doi voluntari. Aşa s-a întâmplat şi la Târgu-Cărbuneşti, unde au fost repartizaţi un italian, Giuseppe Lo Presti, şi tunisianul Wael Dahmene.

Prima zăpadă

Primii fulgi de zapadă din viaţa lui au constituit prima surpriză de pe meleagurile româneşti. Nu văzuse niciodată zăpadă până acum. Venise în pantofi şi a fost nevoit să ia mai multe perechi de şosete, dar tot îi era frig. Atunci colegii din program i-au făcut cadou o pereche de bocanci, însă apoi a avut probleme cu centrala din apartament şi o zi nu a avut căldură. Spunea că nu se poate ca un arab să trăiască în România, dar apoi s-a înfofolit bine, cu mai multe pături şi s-a acomodat.

Tunisianul, alături de elevii pe care i-a învăţat să picteze la atelier



Este musulman: nu consumă alcool şi carne de porc, preferă orezul, mâncarea de legume, carne de pasăre, de oaie şi îi place să meargă la grătare. Îi place mult bucătăria românească, acele feluri care exclud carnea de porc, desigur. „Nu a venit doar pentru aceste cursuri, ci se pliază pe nevoile comunităţii, se implică în toate activităţile de voluntariat", spune Elena Văduva, profesor psiholog în cadrul Colegiului Naţional Tudor Arghezi din Târgu-Cărbuneşti şi mentorul voluntarului din Tunisia. „Nu eram obişnuit deloc cu zăpada şi cu frigul, dar acum îmi aduc aminte cu plăcere de momentele din timpul iernii şi le voi povesti părinţilor mei despre toate lucrurile frumoase pe care le-am întâlnit aici. A fost ceva nou pentru mine", mărturiseşte tunisianul Wael Dahmene.

„La Cărbuneşti c'est le paradis!"

Dincolo de toate surprizele de care a avut parte până la acomodare, tânărul nu a stat nicio clipă departe de desen. A format un atelier de pictură în orăşelul cu 9.000 de oameni, şi i-a invitat pe toţi elevii de la cele două şcoli din localitate, să vină după cursuri. Tot aici, cei interesaţi au mai avut ocazia să descopere şi mutări inteligente la şah cu ajutorul tunisianului.

„Am acest har de la tatăl meu"

A fost de-ajuns ca într-o zi să străbată cei 25 de kilometri până la Târgu-Jiu, pentru a se îndrăgosti de operele Titanului de la Hobiţa, sculptorul Constantin Brâncuşi. „Mi-am făcut un nou prieten, pe Constantin Brâncuşi. În Gorj este ca în paradis. Sunt copii talentaţi. Cum am ajuns în oraşul Târgu-Cărbuneşti, am făcut deja câteva desene cu clădiri şi portrete ale oamenilor pe care i-am întâlnit aici, chiar şi lui Giuseppe, un alt voluntar din Italia, care locuieşte cu mine în apartament", spune  Wael.

I-a plăcut enorm tot ce a întâlnit în România şi a pus pe hârtie monumente istorice, biserici, mănăstiri, iar lucrările vrea să le doneze Muzeului Tudor Arghezi, din Târgu-Cărbuneşti, în semn de recunoştinţă. „Pictez de la opt ani, am primit acest har ca «moştenire» de la  tatăl meu, care este profesor de franceză pasionat de pictură. Mai am trei fraţi, pe care o să-i revăd în iulie. Cred că o să mă întorc aici într-o bună zi", a precizat tunisianul. Şederea la Gorj i-a fost scurtată de un eveniment care va avea loc în familia lui şi de la care, conform religiei sale, nu are voie să lipsească. „Trebuia să stea nouă luni, dar în iulie va pleca, mai devreme, pentru că se căsătoreşte sora lui. Copiilor le va fi greu fără el.

Wael cunoaşte araba, dialectul tunisian, engleza, franceza, a învăţat şi italiana de la colegul său de apartament, iar acum ştie şi limba română. „ Îmi spune tot timpul că la Cărbuneşti «c'est le paradis»", spune Elena Văduva, mentorul şi sprijinul de nădejde al lui Wael. „Când a venit a zis că avea acasă o mică livadă de măslini şi credea că e cea mai frumoasă pădure din lume, dar s-a răzgândit când a văzut toate pădurile de la noi. Mi-a spus chiar că ar vrea să-şi facă aici o casă în care să-şi aducă iubita. Are cinci rugăciuni pe zi, pe care le spune cu faţa către Mecca. Am stat la început cu harta în mână până când am descoperit în ce colţ al apartamentului în care este găzduit trebuie să stea la rugăciune", mai spune femeia.

"Nu eram obişnuit deloc cu zăpada şi cu frigul, dar acum îmi aduc aminte cu plăcere de momentele din timpul iernii. Le voi povesti părinţilor mei despre toate lucrurile frumoase pe care le-am întâlnit aici. A fost ceva nou pentru mine.''
Wael Dahmene voluntar

Prima expoziţie din viaţa lui, la Târgu-Jiu

Elena Văduva a avut grijă ca tânărul de 27 de ani să viziteze cele mai importante zone turistice din judeţ, surprinsă fiind atunci când tunisianul s-a oprit în faţa unei mănăstiri pentru a întreba o măicuţă dacă are voie să intre. I s-a permis accesul. A vizitat şi Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Cărbuneşti, a fost şi la Tismana, le-a fotografiat, i-au rămas în memorie, iar apoi le-a desenat într-un mod aparte.

Tunisianul, alături de elevii pe care i-a învăţat să picteze la atelier

Prima iarnă din viaţa lui Wael. Alături, italianul Giuseppe Lo Presti, voluntar şi el, cu care Wael a locuit în acelaşi apartament



A discutat cu preoţii pe teme religioase, cunoaşte multe despre creştini. „Şi ei îl au pe Iisus, dar în altă ipostază, mai mult ca un profet. Mi-a spus că Dumnezeu nu are copii. Înainte să plece vrea să ţină o conferinţă pentru a explica faptul că a fi arab nu înseamnă a fi  terorist şi că religia lor musulmană interzice acte de acest gen", adaugă Elena Văduva. Tunisianul a strâns toate lucrările realizate în cele cinci luni, dar şi pe cele ale celor mai buni elevi ai săi de la atelierul de pictură şi le-a expus  în holul Facultăţii de Asistenţă Medicală Tehnică Dentară Artă  şi Cultură Fizică, din Târgu-Jiu. Cu această ocazie, pe lângă felicitări, a primit şi invitaţia de a se înscrie acolo la facultate.

Wael nu a absolvit studii de specialitate, ci doar un curs de desen. „Sunt lucrări foarte bune, care încearcă să surprindă specificul spaţiului românesc, în special cel rural, dar şi al bisericilor, monumentelor de patrimoniu din România. Eu mă bucur foarte mult că un tunisian face acest lucru, iar asta înseamnă că a fost impresionat în mod plăcut de ceea ce a văzut în România.  Cred că dumnealui îşi va continua, de ce nu, studiile de artă la noi în ţară, pentru că nu este deocamdată profesionist în domeniu, ci este mai degrabă autodidact. A venit deseori la atelierele facultăţii şi este posibil chiar să urmeze studii aici, la Universitatea Constantin Brâncuşi, în domeniul artelor", a declarat pictorul şi profesorul Vasile Fuiorea.

Expoziţie

„România văzută de un tunisian" este numele expoziţiei de la Târgu-Jiu a tunisianului. Nu a lipsit niciodată de la activităţile şcolilor din localitate, a participat la organizarea concursului miss de  Dragobete, a participat în martie la inaugurarea Centrului de Resurse pentru Activităţi Extracurriculare

„Ne-a arătat cum să combinăm culorile"

„Am expus biserici, Casa Memorială Ecaterina Teodoriu, din Târgu-Jiu, peisaje din Ardeal, case din zona Gorjului, din păcate nu le-am denumit şi acum nu mai ştiu exact din ce zone sunt, dar românii care le-au vizitat le pot recunoaşte uşor", a mai spus tânărul de 27 de ani. La expoziţia intitulată „România văzută de un tunisian" au participat oameni de cultură, artişti, elevi şi studenţi care au rămas impresionaţi de picturile sale.

Preocupat de arta rurală

„Se vede că este preocupat de tradiţionalismul românesc, de arta rurală. Am înţeles că merge pe faleză în Tunisia şi desenează portretele trecătorilor. Are o viziune clară şi este un talent înnăscut. Este genial, mi-aş dori şi eu să pictez ca el", a spus Ana Troi, studentă la Facultatea de Asistenţă Medicală Tehnică Dentară Artă şi Cultură Fizică.

Prima iarnă din viaţa lui Wael. Alături, italianul Giuseppe Lo Presti, voluntar şi el, cu care Wael a locuit în acelaşi apartament

Elevii voluntarului din Tunisia spun că le este greu să accepte că peste câteva săptămâni vor fi nevoiţi să-şi ia rămas bun. „Ne pare rău că pleacă, după atâtea luni de colaborare. Ne-a arătat cum să facem umbre şi să combinăm culorile aşa cum trebuie", a spus Naina Pătraşcu, elevă în clasa a VII, una dintre cele mai bune cursante ale atelierului de pictură de la Târgu-Cărbuneşti. „O să păstrăm legătura. Am învăţat multe tehnici de la el", a completat Miruna Vişan, o altă elevă de clasa a VIII-a.

Joacă şah şi biliard la târgu cărbuneşti

Pe ultima sută de metri, Wael profită de timpul care i-a mai rămas şi se plimbă prin pădurile de la marginea oraşului Târgu-Cărbuneşti, se bucură de aerul curat, admiră Gilortul de pe mal,  iar seara se întâlneşte cu prietenii lui pentru a merge la biliard sau pentru a juca şah. Nu a lipsit niciodată de la activităţile şcolilor din localitate, a participat la organizarea concursului miss de  Dragobete, a participat în martie la inaugurarea Centrului de Resurse pentru Activităţi Extracurriculare, dar a fost şi răsplătit cu mici surprize. O elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Tudor Arghezi i-a oferit un spectacol de neuitat: a dansat arăbeşte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite