Top al facultăţilor "curate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect care are ca scop îndepărtarea corupţiei din universităţi a fost lansat ieri de Societatea Academică Română (SAR) împreună cu alte 13 organizaţii nonguvernamentale şi

Un proiect care are ca scop îndepărtarea corupţiei din universităţi a fost lansat ieri de Societatea Academică Română (SAR) împreună cu alte 13 organizaţii nonguvernamentale şi profesionale.

Proiectul se numeşte "Coaliţia pentru universităţi curate" şi propune alcătuirea unei liste cu "rele practici" în învăţământul superior şi constituirea în cadrul fiecărei universităţi a unui grup de monitorizare a acestor practici.

În plus, va fi alcătuit un top al facultăţilor din România pe criterii de integritate academică. "În momentul în care studenţii pot cumpăra nestingheriţi lucrări de licenţă de pe o pagină de internet sau pot lua un examen de licenţă fără ca nimeni să observe acest lucru, discutăm despre corupţia unui sistem", a spus ieri Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele SAR.

Aceasta a apreciat că problema resurselor umane este o "problemă mai mare decât infrastructura". "Ne propunem să facem un gest de discriminare între universităţi şi să informăm studenţii care sunt universităţile deschise reformei, unde există corupţie şi când a fost efectuat ultima oară un control financiar în respectiva instituţie şi cu ce rezultate", a explicat preşedintele SAR.

La rândul său, Andrei Pleşu, profesor la Colegiul Noua Europă, a declarat că, în timp ce tinerii merituoşi nu au acces la catedrele din facultăţi, profesorii nemerituoşi sunt încă profesori.
"Ştim că o astfel de iniţiativă este antipatică.

Ne aşteptăm ca acţiunile noastre să fie subminate prin căutare de motivaţii impure. Acest lucru nu este făcut împotriva cuiva, ci ca motivaţie la realităţile din lumea academică românească", a spus Andrei Pleşu. (Daniela Şerb)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite