Tinerii nu mai vor să părăsească România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procentul tinerilor care vor să ia calea străinătăţii a scăzut la 9% spre deosebire de anii anteriori. Conform barometrului din 2007, proporţia în acel an era de 38% Continuarea

Procentul tinerilor care vor să ia calea străinătăţii a scăzut la 9% spre deosebire de anii anteriori. Conform barometrului din 2007, proporţia în acel an era de 38%

Continuarea studiilor în ţară şi găsirea unei slujbe bine plătite sunt principalele ţinte pe care le au tinerii între 14 şi 35 de ani.

Familia, realizarea personală şi credinţa în Dumnezeu sunt principalele valori la care ţin tinerii României de astăzi. Potrivit ultimului barometru realizat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, numai 1% din aceştia pun preţ pe toleranţă şi tot atâţia pe responsabilitate.

Tinerii nu ezită să-şi exprime reticenţa în a avea drept vecini persoanele infectate cu HIV, homosexualii, foştii dependenţi de droguri sau rromii, dar acceptă fără nicio problemă să se împrietenească cu persoane de aceeaşi naţionalitate, străine sau cu handicap.

Emisiunile tv, preferate de tineri

Principalele opţiuni de petrecere a timpului liber rămân încă urmărirea programelor tv - pentru 80% din tineri şi mersul săptămânal în cafenele, terase şi baruri - 25% din cei chestionaţi. Teatrul şi cinematograful pierd tot mai mult teren în rândul activităţilor preferate de tineri, aproximativ 70% din ei evitând aceste locuri.

Spre deosebire de anii precedenţi, când numărul tinerilor care doreau să plece din ţară pentru a locui şi munci în străinătate era în creştere, în prezent doar 9% din aceştia doresc să se stabilească în afara ţării, spre deosebire de anii anteriori când proporţia era de 38% în 2007, respectiv 7,6% în 2006.

Una dintre explicaţii este modificarea priorităţilor pe termen scurt, a tinerilor, aceştia dorind în principal să îşi continue studiile, să îşi găsească un loc de muncă şi să se califice profesional. Astfel, principalul scop al plecării în străinătate a rămas cel turistic (50%), dorinţa de a lucra temporar (29%) şi continuarea studiilor (11%).

90% nu au bani de casă

Şcoala este percepută de majoritatea tinerilor ca neavând un rol determinant în formarea lor pentru viaţă. 55% din tinerii între 14 şi 35 de ani considerând că materiile parcurse în şcoală îi ajută numai parţial să-şi găsească un loc de muncă. Achiziţionarea unei locuinţe rămâne un vis pentru 90% din tineri din cauza lipsei banilor.

În ceea ce priveşte stilul de viaţă, sportul şi activitatea fizică în general nu se numără printre preferinţele tinerilor. Astfel doar 13% din persoanele cuprinse în studiu au declarat că fac sport zilnic, 33% din aceştia sustrăgându-se oricărei forme de activitate fizică. Ca stil de alimentaţie, foarte mulţi tineri consumă legume şi fructe (85%), în timp ce 35% obişnuiesc să mănânce des la restaurante de tip fast-food.

Viaţa politică nu suscită interesul majorităţii tinerilor, 70% din ei declarându-se dezinteresaţi şi neîncrezători în personalităţile politice ale momentului, în timp ce 40% sunt nehotărâţi referitor la partidul cu care ar vota şi chiar preferă să nu voteze la următoarele alegeri.

Singurii politicieni cu o cotă mai mare de 1% sunt Traian Băsescu cu 13,5% şi Gigi Becali cu 3,5%. Cercetarea a cuprins 1.205 de persoane cu vârste între 14 şi 35 de ani.

Calculatorul şi internetul, indispensabile

Folosirea calculatorului şi accesarea serviciilor de internet atrag un număr tot mai mare de tineri, în contextul în care 68% au un calculator acasă şi 51% au internet. 40% din aceştia utilizează zilnic internetul, atât ca mijloc de comunicare cu prietenii din mediul virtual (33%), cât şi ca mijloc de informare (32%). O altă utilitate a internetului este vânzarea şi cumpărarea de produse şi accesarea unor jocuri online.

9% din tineri vor să plece din ţară pentru a se realiza în străinătate

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite