Testele de paternitate pot ascunde surprize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din şase, dintre cei care au apelat în 2006 la expertizele de filiaţie, a aflat că odrasla nu îi aparţine Taţii care au dubii cu privire la paternitatea copiilor lor pot

Un bărbat din şase, dintre cei care au apelat în 2006 la expertizele de filiaţie, a aflat că odrasla nu îi aparţine

Taţii care au dubii cu privire la paternitatea copiilor lor pot scăpa de incertitudini în cel mult 10 zile. Un test care alungă aceste suspiciuni ajunge la 3.600 de lei şi se poate face din orice probă biologică ce conţine celule (sânge, rădăcina părului, cavitatea bucală). În străinătate, preţul testelor este dublu, din acest motiv, există şi străini care preferă să-şi facă analizele la noi.

Testele de paternitate se pot face la Institutele de Medicină Legală (IML) din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova şi Târgu Mureş, dar şi în cadrul laboratoarelor de diagnostic genetic din sistemul medical privat. Dacă optaţi pentru investigaţia făcută la stat, care poate fi folosită şi în instanţă, trebuie să depuneţi o cerere şi să achitaţi o taxă cuprinsă între 150 şi 3.600 de lei, în funcţie de tipul analizei.

Amprenta genetică, cea mai concludentă

Cea mai ieftină expertiză este cea serologică (teste de sânge), care costă 150 de lei şi permite examinarea caracterelor pe care copilul le moşteneşte de la părinţi. Un alt tip de testare este expertiza în sistem HLA (compararea grupelor sangvine sau a grupelor de histocompatibilitate de la părinţi la copil) al cărei preţ este de 1.500 de lei.

Cea mai concludentă analiză este amprenta genetică. Costul ei variază între 2.648 de lei (Laboratorul de Genetică al INML, Bucureşti) şi 3.600 de lei (IML Timişoara). În preţ intră prelevarea probelor biologice de la mamă, copil şi prezumtivul tată biologic, prelucrarea celor trei probe şi redactarea raportului de expertiză medico-legală. Rezultatele sunt comunicate numai în scris, în termen de 10 zile lucrătoare.

Pentru testare este nevoie de un act de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani), dar şi de semnarea unui acord scris din partea tuturor persoanelor testate. Potrivit prof. Vasile Astărăstoae, directorul IML Iaşi, fiecare copil moşteneşte de la părinţi materialul genetic în proporţii egale.

"Atunci când un bărbat este testat în calitate de prezumtiv tată biologic, iar caracteristicile din profilul său ADN nu corespund cu cele din profilul ADN al copilului, respectivul bărbat este exclus de la paternitate", a explicat prof. Astărăstoae. Concluzia de excludere este absolută, de 100%. Amprenta genetică constă în copierea unor gene existente în ADN-ul extras din celule şi multiplicarea lor în milioane de exemplare. Printr-o procedură tehnică, denumită electroforeză, se identifică genele comune.

Străinii preferă să-şi facă testele la noi

"Unii bărbaţi se plâng că nu au avut nicio legătură cu mama copilului şi că sunt acuzaţi pe nedrept. Alţii, măcinaţi de gelozie, se îndoiesc că ar fi taţii copiilor rezultaţi în timpul căsătoriei", a spus prof. Astărăstoae. Potrivit acestuia, şi străinii, majoritatea cu prietene sau soţii românce, vin să îşi facă testele la noi.

Potrivit Raportului Asupra Activităţii de Medicină Legală, 573 de cupluri din toată ţara au apelat, în 2006, la expertize pentru cercetarea filiaţiei. 224 au recurs la amprenta genetică. În 101 din cazuri s-a dovedit că profilul copilului nu se potriveşte cu cel al prezumtivului tată.

>> Atunci când un bărbat este testat în calitate de prezumtiv tată biologic, iar caracteristicile din profilul său ADN nu corespund cu cele din profilul ADN al copilului, respectivul bărbat este exclus de la paternitate

Prof. Vasile Astărăstoae,
medic legist

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite