Termoizolarea blocului, doar cu aviz seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care blocul prezintă pericol de prăbuşire, autorităţile locale finanţează parţial lucrările de consolidare Nicio clădire nu poate fi reabilitată termic dacă nu este

În cazul în care blocul prezintă pericol de prăbuşire, autorităţile locale finanţează parţial lucrările de consolidare

Nicio clădire nu poate fi reabilitată termic dacă nu este mai întâi evaluată din punct de vedere al rezistenţei la cutremure.

Expertiza poate fi efectuată gratuit, dacă clădirea este considerată a fi cu risc seismic clasa I, sau contra cost, în cazul în care ea nu este în pericol de prăbuşire. În acest din urmă caz, preţurile percepute de experţii tehnici pornesc de la 2 euro/mp construit.

Proprietarii care locuiesc în blocuri vechi, cu regim mare de înălţime şi vor să afle dacă imobilul mai este sigur din punct de vedere al structurii de rezistenţă pot cere expertizarea acestora. În vederea efectuării expertizei trebuie întocmit de către preşedintele asociaţiei de proprietari un dosar care trebuie depus la autorităţile locale.

Potrivit reprezentantului Direcţiei Tehnice din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), Elena Sanda Tomescu, acest dosar trebuie să conţină cererea de expertizare, fişa de identificare a construcţiei tip clădire cu destinaţia de locuinţă, destinaţia spaţiilor din clădire şi lista cu toţi proprietarii şi consimţământul în scris al acestora.

Dosarele, depuse până în luna mai a fiecărui an

În funcţie de mai mulţi factori, printre care vechimea imobilului, degradările structurale înregistrate în urma cutremurelor şi numărul de apartamente, dosarele sunt triate, iar propunerile ajung la MDLPL. "Pentru expertizele finanţate de la bugetul de stat în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie, dosarele trebuie depuse până în luna mai a fiecărui an.

Banii vor fi alocaţi pentru anul următor", ne-a declarat Elena Tomescu. Dacă aşteptarea vi se pare prea lungă, puteţi apela la un expert tehnic particular, lista cu specialiştii atestaţi putând fi accesată pe site-ul ministerului. Tariful pentru o expertiză este negociabil şi porneşte de la 2 euro/mp construit. În cazul în care în urma expertizei se constată că imobilul se încadrează la gradul seismic I, există o serie de facilităţi de finanţare pentru proprietari.

"Persoanele care se încadrează sub venitul mediu pe economie nu plătesc niciun leu, costurile fiind asigurate de la buget. Cei care se situează peste venitul mediu pe economie plătesc lucrările de execuţie în rate eşalonate pe 25 de ani, fără dobândă", ne-a explicat Georgeta Terciu, consilier al ministrului lucrărilor publice.
Pentru celelalte clase de risc seismic, proprietarii trebuie să suporte costurile lucrărilor de consolidare din propriul buzunar. Preţul poate ajunge la 150 de euro/mp construit.

Până în prezent, în Capitală au fost expertizate 2.400 de clădiri, care însumează aproximativ 30.000 de apartamente. Ele sunt numai o parte din totalul celor 8.600 de clădiri (de tip P+3) ridicate înainte de anul 1978. În ţară au fost expertizate pănă acum 1.500 de clădiri, încadrate în diferite grade de risc seismic.

Cele cu gradul I sunt cele mai expuse şi primesc finanţare de la bugetul local pentru consolidare. În această situaţie se află 378 de clădiri din Bucureşti. Potrivit ministrului MDLPL, Laszlo Borbely, este posibil ca numărul acestora să fie mai mare, dar acest lucru se va afla pe măsură ce se fac expertizele.

>> Nicio termoizolare a unei clădiri nu se poate face înainte de evaluarea structurii de rezistenţă. Dacă se stabileşte că imobilul are structura afectată, trebuie mai întâi consolidat şi mai apoi termoizolat

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite