"Teoretic, imbatranirea poate fi prevenita traind in ritmul anotimpurilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

spune doctor Wang Xiao Guang, specialist in medicina traditionala chineza

Pana sa se infiinteze facultatile, un doctor in acupunctura se forma in zece ani de pregatire la scoala unui maestru. Occidentalii considerau aceasta practica drept o superstitie. Astazi, medicina traditionala chineza este practicata in 140 de tari. Organizatia Mondiala a Sanatatii are o lista cu 43 de afectiuni pentru care recomanda tratamentul prin acupunctura. Dr. Wang Xiao Guang, de la Centrul de medicina integrata, fondat in cooperare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii in cadrul Institutului de Cercetare pentru Medicina Traditionala din Beijing, este de 5 ani in Romania. In prezent, lucreaza la Centrul Medical Med New Life din Bucuresti.
- Pentru un european, metodele chinezesti pot parea ciudate: se intampla sa tratati rinichii, atunci cand pe pacient il dor urechile.
- Medicina traditionala chineza considera organismul ca un tot unitar in stransa legatura si armonie cu mediul natural inconjurator. Ea a imprumutat din filosofia chineza teoria Yin-Yang si teoria celor cinci elemente. Principiile polare yin si yang se intalnesc in toate lucrurile; ele reprezinta tendinte opuse ce formeaza o unitate si sunt inerente tuturor obiectelor si fenomenelor. Astfel, organismul uman nu numai ca trebuie sa isi mentina echilibrul intern intre yin-ul si yang-ul propriu, ci si armonia cu yin-ul si yang-ul naturii inconjuratoare. Daca acest echilibru se pierde, pot aparea boli.
De asemenea, medicina chineza considera ca celor cinci organe principale ale organismului uman le corespund 5 elemente din natura: ficatul corespunde lemnului, inima - focului, splina - pamantului, plamanul - metalului, iar rinichiul - apei. Intre cele cinci elemente exista relatii de generare si de dominare (restrangere). De pilda, lemnul genereaza foc, iar focul este dominat de apa; focul genereaza pamant si domina metalul etc. Aceste relatii se fac simtite in cadrul interactiunilor fiziologice dintre organe in multiplele conditionari reciproce ce mentin echilibrul in organism. Asa se face ca o sensibilitate a urechii poate fi semnul unei disfunctionalitati a rinichilor.
- De mii de ani, chinezii pun diagnostice surprinzator de precise, numai "din simturi".
- In ceea ce priveste diagnosticul clinic, se folosesc in principal patru metode si opt principii de diagnostic. Cele patru metode sunt: inspectia, olfactia, anamneza si palparea. Cele opt principii de diagnostic sunt: Yin si Yang, Exterior si Interior, Frig si Caldura, Exces si Deficit. Un diagnostic corect trebuie sa distinga intre aceste aspecte pentru a stabili tratamentul potrivit.
- Universitatea Harvard descopera abia acum meridianele de acupunctura.
- La Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard se desfasoara de cativa ani un proiect de cercetare pentru punerea in evidenta a meridianelor de acupunctura cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare. Medicina chineza traditionala descrie un sistem de meridiane care, impreuna, poseda un numar de 365 de puncte, amintind de cele 365 de zile ale anului. Cele 12 meridiane principale corespund fiecare cate unui organ important al organismului uman. Alte metode de tratament sunt terapia cu plante medicinale, moxibustia, masajul si terapia energetica Qigong. In terapia cu plante medicinale se folosesc in mod curent peste 400 de specii diferite de plante.
- Se spune ca, pe vremuri, un maestru in acupunctura era platit dupa numarul de oameni sanatosi de la el din sat.
- Cred ca e folclor. Dar, intr-adevar, medicina traditionala chineza pune accent in special pe prevenirea bolilor si mentinerea sanatatii. O teorie care dateaza de multe mii de ani arata cum se poate preveni imbatranirea folosind metode de mentinere a sanatatii ce se adapteaza ritmului anotimpurilor. Astfel, primavara, cand plantele isi reiau cresterea, trebuie pus accentul pe sustinerea functiei ficatului, deoarece acesta corespunde elementului Lemn. Vara, trebuie insistat pe sustinerea functiei inimii, toamna trebuie sa acordam atentie plamanilor, iar iarna rinichilor. In toate cele patru anotimpuri trebuie, de asemenea, adaugate si anumite plante medicinale, dupa necesitati, si trebuie respectat si un program adecvat de exercitii fizice. Astfel se ajunge la marirea capacitatii de aparare imunitara si la reducerea frecventei si severitatii bolilor.
- Se poate vorbi de o apropiere a medicinei chineze traditionale de cea occidentala?
- Cei mai renumiti chinezi din diverse epoci au adus contributii importante pentru sanatatea omenirii, primind astfel din ce in ce mai multa atentie si recunoastere pe plan international. Pe masura dezvoltarii medicinei mondiale, medicina occidentala si cea traditionala se vor influenta reciproc, imprumutand una de la cealalta. Aceasta este o legitate istorica. Cred ca in urmatorii ani medicina chineza traditionala va integra in sistemul sau notiunile moderne de fiziologie, anatomie, histologie, biochimie, imunologie, biologie moleculara etc., ca si tehnicile moderne de imagistica pe baza de ultrasunete, radiatii, rezonanta magnetica, intr-un program cuprinzator de cercetare. Aceasta va deschide largi perspective pentru dezvoltarea medicinei chineze traditionale si noi posibilitati pentru tratarea celor mai diferite boli.
In ceea ce priveste Romania, am constatat ca exista circa 1.500 de medici romani care practica acupunctura, ca si un program de predare a acestei metode terapeutice. In farmacii exista numeroase preparate fitoterapeutice autohtone, iar in flora salbatica se gasesc circa 100 de plante medicinale care sunt identice cu cele folosite in China. Exista, de asemenea, apa de izvor de foarte buna calitate, care ar putea fi folosita pentru realizarea decocturilor medicinale cu rezultate foarte bune.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite