Televiziunea digitală ia locul celei prin cablu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta de canale tv distribuite în prezent trebuie atent verificată şi "ajustată" după preferinţele fiecăruia De trei ani, piaţa furnizorilor de semnal tv a explodat, prin apariţia

Oferta de canale tv distribuite în prezent trebuie atent verificată şi "ajustată" după preferinţele fiecăruia

De trei ani, piaţa furnizorilor de semnal tv a explodat, prin apariţia serviciilor digitale, pe cablu sau satelit. Concurenţa s-a materializat într-o ofertă din ce în ce mai bogată de programe tv, concomitent cu o scădere a preţurilor. Clasica televiziune analogică prin cablu (CATV) a început să piardă teren în faţa celei digitale, de înaltă definiţie, cu semnal transmis prin cablu optic sau prin satelit.

Preţurile pachetelor de programe oferite de operatorii de semnal digital de televiziune sunt pentru toate buzunarele. Pachetele minime au un preţ între 12 şi 20 lei, în funcţie de furnizor. La DigiTV, pachetul Popular de 35 de programe româneşti, nu costă mai mult de 10 lei (fără TVA), în timp ce pachetul Extra Complet are 78 de programe româneşti şi străine în ofertă, la un preţ de 24,6 lei (fără TVA).

În cazul serviciului Dolce, pachetul Variety (minimal), cu 47 de programe, costă cinci euro (fără TVA). Pentru cei care sunt deja clienţi ai Romtelecom, Variety costă 1,95 euro (fără TVA) în primul an şi 3,9 euro (fără TVA) - din anul al II-lea de contract.

Serviciul Focus Sat, furnizat de UPC, oferă în pachetul Familia, la un preţ de 20 lei, 40 de programe româneşti şi străine, la care se adaugă alte aproximativ 20 canale tv free-to-air (canale internaţionale transmise necodat).

Pe lângă pachetele minimale există, în cazul celor trei furnizori amintiţi, o paletă vastă de discounturi şi alte tipuri de avantaje materiale. La furnizorii clasici de semnal tv prin cablu, setul de bază, care conţine 30-40 de programe, are un preţ situat între 30 şi 40 de lei. Decodorul, antena parabolică şi LNB-ul pot costa şi 300 de lei. Totuşi, toţi furnizorii pot oferi echipamentele şi în custodie gratuită, pe perioada contractului.

Mai multe programe la un preţ scăzut

Atât sistemul prin cablu, cât şi cel prin satelit au avantaje şi dezavantaje. "În timp ce la cablul clasic ai avantajul că la o singură conexiune poţi conecta toate receptoarele tv din casă, la sistemul prin satelit ai nevoie de câte un receptor pentru fiecare televizor.

Dar beneficiezi de mult mai multe programe, la un preţ mai scăzut", explică Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu. "În cazul echipamentului digital, clientul îşi poate rezolva singur problema - curăţire, orientare antenă parabolică, în timp ce beneficiarul de cablu dă telefon şi este nevoit să aştepte până când furnizorul remediază defecţiunea", a adăugat Radu Petric.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite