Ţările ex-comuniste caută 600 de muncitori români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele din centrul şi estul Europei, membre ale Uniunii Europene, încearcă să atragă muncitori români. Peste 600 de slujbe pentru studii medii şi superioare, intermediate prin reţeaua de

Statele din centrul şi estul Europei, membre ale Uniunii Europene, încearcă să atragă muncitori români. Peste 600 de slujbe pentru studii medii şi superioare, intermediate prin reţeaua de recrutare EURES, au fost postate săptămâna trecută pe site-ul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Cea mai bogată ofertă de locuri de muncă vacante pentru români (255) vine din Republica Cehă, jumătate din ele fiind pentru ingineri IT (sistem de operare Windows). Aceştia se pot angaja, începând din mai, cu un contract permanent, timp în care vor beneficia şi de cursuri de formare profesională. Salariul este de 1.270 de euro/lună, cu condiţia ca angajatul să cunoască limbile engleză, germană sau franceză.

În Republica Cehă, românii se mai pot angaja ca muncitori în industrie sau ca şoferi, pentru un salariu aproximativ de 700-800 de euro, dar trebuie să ştie una din limbile cehă, germană, engleză sau rusă. În Letonia sunt disponibile pentru români 100 de locuri de muncă pentru şoferi de autobuz, în transportul public de la Riga. Românii trebuie să aibă un an vechime în muncă şi să ştie limba rusă sau engleză. Salariul este de 644 de euro, iar, pe lângă leafă, angajatorul oferă cazare.

Firmele din Lituania au nevoie de români să lucreze ca zidari, pentru un salariu de 870 de euro. O firmă de salubritate din Vilnius vrea cinci încărcători de gunoi cu "psihic excelent", pentru un salariu de 290 de euro.

În Slovacia, românii pot lucra în grădinărit (600 de euro), în agricultură (150 de euro) sau ca şoferi de tir (800 de euro), cu condiţia să cunoască limbile germană sau slovacă.

Constructor în Spania cu 700 de euro/lună

Spania şi Ungaria au nevoie de 10 şi, respectiv, 70 de români pentru a munci în construcţii, pentru salarii de 700 de euro pe lună (în Spania) şi de 4.000-5.500 de euro pe an (în Ungaria). Pentru a lucra în aceste ţări, românii trebuie să cunoască spaniola, engleza sau maghiara.

Polonia este singura ţară care oferă românilor locuri de muncă fără condiţia ca aceştia să cunoască limbi străine. O firmă din regiunea Poznan oferă 30 de locuri de muncă pentru lucrători de linie de producţie, cu doi ani de experienţă, care ar putea câştiga între 260 şi 780 de euro lunar.

Pentru a afla mai multe informaţii despre modul în care pot ocupa unul dintre aceste locuri de muncă, românii pot accesa pagina de internet a ANOFM.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite