Micul Paganini a cucerit Italia cu vioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul Mihai Chiţac a intrat direct în anul III la Conservatorul „Arrigo Boito“ din Parma, deşi are doar 9 ani. Micul violonist a reuşit, în primăvara acestui an, să câştige un premiu naţional în Italia. La vârsta la care alţi puşti sunt interesaţi de jocurile pe calculator, Mihai va studia la Parma cu unul dintre cei mai importanţi violonişti din Europa, Luca Fanfoni.

URMĂRIŢI-L AICI PE  “Micul Mozart” de Târgovişte

Fenomen. “Micul Mozart” de Târgovişte creşte în ţara lui Verdi

Este extrem de talentat. Asta cred italienii despre Mihai Chiţac, supranumit „Micul Paganini" din Târgovişte. Are doar nouă ani, dar asta nu îl împiedică să smulgă ropote de aplauze la spectacolele în care concertează.

Mihai Chiţac a plecat, anul trecut, cu familia, la Parma, după ce a terminat clasa întâi la Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă" din Iaşi. Avea deja trecut în CV un premiu important la vioară, premiul întâi la secţiunea sa de vârstă la Concursul Internaţional „Mozart" - Târgovişte. Micul muzician a reuşit însă să obţină punctajul maxim şi la Concursul Naţional „E lucevan le stelle" - Parma Lirica, în primăvara acestui an.

Cântă de la şapte ani

Mihai a descoperit vioara în urmă cu doi ani şi de atunci nu s-a mai despărţit de ea. Simte că aceasta este responsabilitatea lui cea mai mare, să aibă la îndemână instrumentul care l-a adus, într-un timp aşa de scurt, în atenţia marilor iubitori de artă. „Simt că sunt artist când cânt la vioară. Când am câştigat concursul din Târgovişte eram foarte bucuros. Am plâns de emoţie", a declarat Mihai.

Mihai a plecat împreună cu părinţii în Italia în căutarea unui trai mai bun. În momentul acesta, tatăl este singul care aduce bani în casă.
Timp de un an a studiat limba italiană împreună cu tatăl său. După ce şi-a însuşit principalele reguli gramaticale, Mihai Chiţac a reuşit, luna aceasta, să treacă de examene şi să intre direct în anul III la Conservatorul din Parma. Se gândeşte că va avea prieteni noi şi va putea să exerseze mai mult. „Este o bucurie foarte mare pentru mine. Simt că voi avea şi mai mult de lucru şi aştept să-mi cunosc colegii", a mărturisit Mihai.

„Adoptat" de maestro Luca Fanfoni

Talentul său şi hotărârea de a se impune la un instrument nu tocmai uşor au făcut ca unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni din Italia, profesorul Luca Fanfoni, să‑l îndrăgească pe loc şi să se ofere să‑l pregătească fără a fi retribuit.

„Faptul că îl cunosc pe Maestro e ceva incredibil, dar şi ceva normal, pentru că îl simt ca pe al doilea tată al meu. Este incredibil când pot să văd cum cântă profesorul meu, care îi este dedicat lui Paganini", spune Mihai. 

Mama lui Mihai, Daniela Chiţac, a declarat că maestrul îl priveşte deja ca pe copilul său. „Maestrul Luca Fanfoni a rămas impresionat că el, deoarece era atât de mic şi putea să cânte piese grele din punct de vedere tehnic şi l-a luat ca pe copilul lui. A dorit imediat să vină acasă la noi. A realizat, fără să-i spunem, că ne este greu schimbând ţara şi că Mihai nu ştia limba în prima lună", a precizat mama lui Mihai.

Este fan Juventus Torino

Mihai s-a adaptat uşor la viaţa din Italia. Mănâncă cu mare plăcere paste cu sos, brânză gorgonzolla cu mozarella, dar mai presus de toate, adoră echipa de fotbal Juventus Torino.

„Am până şi etichetele la cărţi şi căni cu Juventus. Tati mi-a cumpărat un tricou original Juniorii Juve. Mi-aş dori să am şi ghete cu crampoane, dar asta pe viitor. Am foarte multe maşinuţe,
iar preferatele mele sunt maşinile Ferrari. De altfel, am o maşină Ferrari, din Italia, cu telecomandă. Aceasta este preferata mea", spune micul Paganini.

"Simt că sunt artist când cânt la vioară. Când am câştigat concursul din Târgovişte eram foarte bucuros. Am plâns de emoţie."
Mihai Chiţac
violonist

"Maestrul Luca Fanfoni a rămas impresionat că băiatul putea să cânte piese grele din punct de vedere tehnic."

Daniela Chiţac
mama lui Mihai

Profesor de talie europeană

Luca Fanfoni (foto), profesorul lui Mihai Chiţac, este unul dintre cei mai renumiţi violonişti din Europa. A început să studieze vioara în oraşul său natal, la o vârstă fragedă, şi a continuat în Conservatorul „Giuseppe Verdi" din Milano.

Luca Fanfoni a participat la numeroase concursuri internaţionale, unde a făcut senzaţie. A câştigat, printre altele, locul I la concursurile internaţionale „Romano Romanini", „Giovanni Batista Viotti de Vercelli" şi premiul „Niccolò Paganini". Luca Fanfoni este profesor de vioara la Conservatorul „Arrigo Boito" din Parma.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite