Taranii din Rosia Montana si-au parasit satul pe bani grei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taranii din Rosia Montana s-au pricopsit peste noapte. Pana sa se lamureasca toate controversele legate de proiect, compania romano-canadiana care vrea sa scoata aurul din muntele pe care stau

Taranii din Rosia Montana s-au pricopsit peste noapte. Pana sa se lamureasca toate controversele legate de proiect, compania romano-canadiana care vrea sa scoata aurul din muntele pe care stau rosienii, Rosia Montana Gold Corporation, le-a dat bani cat sa le ajunga inca o viata, numai sa se mute din sat. Primii care au plecat si-au vandut cocioabele companiei chiar si cu cate trei miliarde de lei. Acum traiesc imparateste, prin vile luxoase de prin Ardeal. Cand au plecat, si-au carat tot, pana si dusumeaua. Ceilalti nu vor sa plece, motivand ca Gold-ul vrea sa le cumpere casele mai ieftin decat primilor plecati. Szekely Acos este unul dintre primii rosieni care si-au vandut proprietatile. Statea intr-o casa mare, bagata printre stanci si ulite noroioase. Avea tarnat (prispa interioara) si paianta in spate. Curtea era asa de mare de i se ura sa o ia la pas. Putini aveau gard ca al lui cu portal pe rotund si numai din pietre de rau. Peste drum, o casa batraneasca darapanata. "E a lui Adrian Paunescu, poetul", zic vecinii. Apoi explica: "I-o cumparat-o ficioru de canta la chitara si i-o facut-o cadou". Pe casa si padure, Szekely a obtinut 3 miliarde de lei. Cand si-a cumparat casa noua la Alba Iulia, proprietarul s-a speriat cand l-a vazut pe rosian venind in spinare cu doi saci plini cu bani. Casa a luat-o la suprapret, doua miliarde de lei, cu tot cu mobila si un petic de gradina: proprietarul auzise ca omul e unul dintre "pricopsitii" din Rosia. "Nu eram sarac in Rosia, ca am fost miner, dar era viata grea in creierii muntelui. Sa-mi dea casa inapoi de pomana si tot nu m-as intoarce acolo", spune el. Din cauza aciditatii solului, singurele legume care se pot cultiva in zona sunt cartofii, si asta o data la cativa ani. Oamenii se aprovizioneaza din piata, unde preturile sunt duble fata de cele din orasele apropiate. Pana la piata, batranul facea o ora. Iarna, la zapezi de doi metri, nici nu putea sa iasa din casa. Ca sa ii mai treaca plictisul iernilor lungi, Szekely se apucase de baut. S-a lasat imediat ce s-a mutat in Alba, fiindca "aici nimeni nu bea". Si-a luat masina si si-a tras garaj cu faianta pe jos. Neobisnuit sa cultive legume, si-a betonat toata gradina. Iarna, se plimba prin ea ca un sultan.
Gradina de zarzavat - mai pretioasa ca o mina de aur
Familia Manea n-ar fi plecat din Rosia daca ar fi stat mai aproape de scoala. Fata lor facea naveta pana la liceul din Campeni. 17 kilometri cu autobuzul si 5 pe jos. Aveau casa taraneasca cu beci si 3 camere. Au dat-o cu aproape doua miliarde de lei si au luat alta in Alba Iulia, stil conac. Camerele sunt inalte de 3 metri, usile - lunguiete, elegante, geamurile - din sticla groasa cu inflorituri. Si-au pus incalzire centrala, termopane, gresie si faianta pe holuri. Sufrageria e mare cat o sala de clasa, mobilata cu lemn de fag si veioze cu sculpturi. Nimic nu-i incanta mai mult decat gradina: pentru prima data in viata au putut sa cultive legume. "In Rosia, nici fanul de vaci nu se facea", isi amintesc ei. Nu sunt singurii rosieni care si-au luat casa mare: o batrana singura si-a vandut bordeiul si padurile si isi face acum vila cu 7 camere. Dupa ce s-a mutat, cand i s-au copt vinetele in gradina s-a speriat rau, crezand ca sunt sobolani. Singurele legume pe care le vazuse vreodata erau cele de pe taraba din piata. Amelia Glava locuia in Rosia cu barbatul si cu cei 4 frati ai lui, orfani, in doua camere prapadite. Le-au vandut cu doua miliarde de lei. Din partea care le-a revenit lor, si-au luat un apartament in Zlatna, de trei ori mai scump decat pretul pietei fiindca veneau din Rosia. "L-am surprins odata pe barbat-meu facandu-si prin casa cruci de multumire. Nu-i venea sa creada ca au venit strainii sa-l scape de saracie", povesteste femeia.
Bani pentru studii si afaceri
Zona afectata de viitoarele lucrari de exploatare a aurului de catre Gold Corporation cuprinde 4 sate din comuna Rosia Montana, plus o mica parte din Abrud. Pentru a obtine avizul final de mediu si pentru a putea incepe, efectiv, sa scoata aurul, compania trebuie mai intai sa mute circa 1.000 de gospodarii. Dintre acestea, au fost stramutate, pana acum, cam jumatate din familii. Pentru a-i convinge si pe ceilalti, compania are de gand sa mareasca valoarea despagubirilor. Ba chiar vrea sa mute tot satul, cu tot cu scoala, primarie, case, politie, cele 8 biserici si 9 cimitire. Toate astea pe 56 de hectare, la Rosia Noua, intr-un luminis, la 5 kilometri de vechiul sat, spre varf de munte. Jumatate din drumul de acces a fost deja construit - la primavara urmeaza asfaltarea. Gold-ul le-a promis taranilor ca le va construi aici case occidentale, cu terase, termopane, incalzire centrala, canalizare, finisaje. Numai ca oamenii vor teracote, wc-uri in curte si tocuri de lemn la geam. Le-a mai promis si bani pentru a-si deschide o afacere si pentru a face facultati. "Legea ne obliga sa intretinem si cladirile din zona istorica. Avem de gand sa dezvoltam turismul aici, sa facem mici hoteluri in cladirile istorice si sa pavam cu piatra cubica pentru a pastra spiritul locului, apoi sa donam toate astea comunitatii. Pana la urma, si o cariera aurifera e un spectacol pentru turisti", sustine Adrian Dascalu, purtator de cuvant la companie. Rosienilor le este, insa, indiferent. In afara catorva indarjiti, care-si apara proprietatile cu furca, pe cei mai multi nu-i intereseaza decat banii de despagubiri si locurile de munca create in zona de companie - peste 600.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite