Studenţii români se mulţumesc cu puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt murdare şi supraaglomerate, camerele de cămin sunt râvnite de tinerii care-şi doresc să scape de supravegherea părinţilor sau a gazdei În căminele din Marea Britanie,

Chiar dacă sunt murdare şi supraaglomerate, camerele de cămin sunt râvnite de tinerii care-şi doresc să scape de supravegherea părinţilor sau a gazdei

În căminele din Marea Britanie, studenţii locuiesc în apartamente de cinci camere, cu băi şi bucătării complet utilate, iar în fiecare seară se distrează într-un alt loc. În România, tinerii stau şi câte patru într-o cameră cu paturi suprapuse, baia este pe hol, bucătăria se reduce la un simplu reşou, iar cea mai frecventă distracţie este mersul la terasă.

Ana Maria Tolbaru are 20 de ani şi studiază jurnalismul la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie. Locuieşte la cămin, într-un apartament de cinci camere dotat cu baie şi bucătărie proprie, complet utilate. "Camera mea este micuţă, roz şi am un birou foarte lat", spune tânăra. Ea adaugă că viaţa în căminele studenţeşti din Anglia înseamnă mai degrabă modernitate, curăţenie şi intimitate şi nicidecum condiţii proaste de locuit. "Există o recepţie la intrarea în cămin, o curte interioară cu băncuţe şi o cameră comună pentru toţi studenţii din clădire. Aici poţi cumpăra snacksuri şi băuturi, poţi juca biliard sau te poţi relaxa în faţa unui TV cu ecran mare şi plat", explică Ana Maria.

Unde merg studenţii englezi să se distreze

Deşi învaţă pe rupte, studenţii englezi nu uită nicio clipă să se şi relaxeze. În fiecare seară, locul de distracţie este altul. Luni, petrecerea se numeşte "Back to School" şi are loc la clubul studenţesc "The Old Firestation". Marţi, tinerii merg la "Super Cheesy", la Censo. "Miercuri mergem la <> , un club imens în care întâlneşti orice gen de oameni, deoarece are foarte multe încăperi separate, fiecare cu muzica şi decorul său", spune Ana.

Următoarea zi, petrecerea are loc la "Tokko", un alt club foarte modern. "În toate serile acestea, englezii beau foarte mult alcool, şi bere, şi cidru, şi vodkă", povesteşte Ana. În privinţa mâncării, nu exista prea multă diversitate. Majoritatea studenţilor îşi cumpără mâncare îngheţată care trebuie doar pusă la cuptor pentru 30 de minute. Alţii mănâncă pizza, paste, mâncare chinezească sau tot felul de preparate care sunt specifice altor ţări precum India, Japonia.

"La cămin este mai multă libertate"

George Roată are 21 de ani şi este student în anul al II-lea la Matematică-Informatică, Universitatea din Bucureşti. Locuieşte într-o cameră de cămin din Grozăveşti, de şase metri pătraţi, pe care o împarte cu un alt coleg. De baie nici nu poate fi vorba, frigider nu ai decât dacă-ţi aduci de-acasă, iar de gătit, toată lumea găteşte pe reşoul propriu, amplasat de cele mai multe ori în holul căminului. "Spre deosebire de gazdă, unde programul era mult mai strict, aici, în cămin, există mai multă libertate ", se declară mulţumit George.

Problema tinerilor nu e atât spaţiul redus al încăperilor în care stau, cât curăţenia. "În căminele din Grozăveşti, marile probleme sunt studentul şi comportamentul lui", spune Loredana Moise, anul al II-lea la Geografie. Fata consideră că românii nu au o educaţie ecologică, un simţ al curăţeniei bine dezvoltat. "Sunt unii care nu ştiu că muzica nu se ascultă numai de unul singur", mai spune Loredana.

Ea adaugă că distracţia cea mai frecventă în rândul tinerilor căminişti este ieşitul la o terasă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite