Studenţii, angajaţi pe capete în IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii "calculatorişti" debutează pe salarii de 500-600 de euro. Atent la calculatoarele de care se ocupă, Mihai Drăgulin-Mişu, după cum îl ştiu toţi buzoienii care au legătură cu IT-ul

Tinerii "calculatorişti" debutează pe salarii de 500-600 de euro.

Atent la calculatoarele de care se ocupă, Mihai Drăgulin-Mişu, după cum îl ştiu toţi buzoienii care au legătură cu IT-ul , a reuşit să-şi lege bine viaţa de acest domeniu. La cei 42 de ani, este singurul său şef, dar recunoaşte că această libertate îl obligă la cât mai multă seriozitate. Nu a început direct cu calculatoarele, dar a fost întotdeauna pasionat de electronică.

După ce a încercat mai multe joburi, primul contact cu informatica l-a avut în perioada în care asigura service-ul la aparatele unei săli de jocuri electronice. Uşor-uşor, şi-a dat seama că "aparatura de mâncat banii clienţilor" este ceva mult prea simplu pentru el. Aşa că a făcut cursuri de calculator. Nu doar de operare, ci şi de întreţinere.

În ultimii opt ani, Mişu a trebuit să se documenteze continuu. "IT-ul este un domeniu în care, odată intrat, trebuie să studiezi mereu! Zile petrecute cu cartea-n mână, nopţi întregi de stat pe Net... Toate acestea pentru a fi la curent cu tot ce este nou! Nu poţi spune că, după ce ai urmat luni sau chiar ani de cursuri de calculatoare, e cazul să te culci pe o ureche, pentru că le-ai aflat pe toate...", arată el.

"În 1999 am dat primul click pe mouse. Atunci nu ştiam nici să copiez un document din calculator pe dischetă!", îşi aminteşte Mişu. Recunoaşte că, fără prieteni, n-ar fi avut atunci un calculator al lui pe care să înveţe.

"Primul, mi l-au cumpărat prietenii! M-au ajutat cu banii care îmi mai trebuiau... Am preferat atunci să-mi cumpăr un calculator mai slăbuţ ca performanţe, dar nou! N-aş cumpăra nimic de second-hand, indiferent de cât de ieftin este. Şi nici nu recomand cuiva să facă asta. Mai ales dacă este vorba de calculatoare sau de componentele lor", atrage el atenţia.

"Cei pentru care lucrez îmi sunt, de fapt, prieteni"

În toţi aceşti ani, Mişu a configurat şi vândut sute de calculatoare, cărora le asigură acum şi service-ul. "În prezent am vreo 50-60 de clienţi stabili, cărora li se adaugă tot cam atâţia sporadici. Cei stabili sunt, de fapt, prietenii... Când îi vizitez, îţi dai seama că nu mă lasă sufletul să nu mă uit şi la calculator, ca să văd cum se mai comportă sau dacă are nevoie de ceva...", zâmbeşte Mişu.

Spune că, aidoma medicilor, nu-şi poate permite să greşească. "Buzăul este un oraş mic, şi dacă aş face măcar o lucrare de slabă calitate s-ar afla imediat... Dar nu-i ăsta singurul motiv. Cei pentru care lucrez îmi sunt, de fapt, prieteni. Şi e mai dureros să-ţi bată un prieten obrazul, decât să te înjure un necunoscut", consideră specialistul în computere.

Informatica, în tot şi în toate

În acest moment, practic nu mai există zonă a afacerilor care să nu fie informatizată. De aceea, în domeniul IT apar, anual, peste zece mii de noi locuri de muncă. Dar în această specializare nu există decât 5.000 de absolvenţi pe an. Acestei probleme i se adaugă şi plecarea multor specialişti în domeniu. Ca atare, profesioniştii sunt din ce în ce mai rari şi mai scumpi.

Pentru a-şi rezolva problemele, firmele de specialitate au ajuns să recruteze studenţi din anii terminali, cărora le oferă la angajare între 500 şi 6.000 de euro. În doar doi-trei ani, salariile tinerilor angajaţi pot ajunge şi la 1.500 de euro. Studiile de piaţă indică faptul că o persoană cu minimă experienţă în IT are cel puţin trei oferte de angajare pe moment.

De aceea, firmele se luptă pe acest gen de specialişti, încercând să-i "fure" prin salarii motivante şi pachete salariale, care mai de care mai atrăgătoare. Acest lucru se reflectă şi în stabilitatea medie în aceeaşi societate: în Germania, durata este de cinci ani, în timp ce în România, este doar de doi ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite