Strategie prezidenţială de reformă a Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, a elaborat o strategie de reformă a învăţământului românesc până în 2015. Proiectul „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” a

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, a elaborat o strategie de reformă a învăţământului românesc până în 2015. Proiectul „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” a fost asumat de Traian Băsescu. Potrivit documentului, învăţământul gratuit şi obligatoriu ar urma să fie de 13 ani, de la clasa pregătitoare până la sfârşitul liceului.

Finalizarea studiilor se va face prin obţinerea unei diplome de studii şi a unui certificat profesional care să ateste competenţele în utilizarea calculatorului la nivel internaţional. În următorii 7 ani cel puţin trei universităţi ar trebui să se claseze în top 500.

Şcoala ar urma să fie centrată pe nevoile elevului şi ale comunităţii, nu pe necesităţile de normare ale cadrului didactic.
 
Educaţie axată pe competenţe

„Toată curricula va fi centrată pe competenţele pe care le vor avea elevii. Iar toată legislaţia din educaţie se va baza pe o lege cadru - legea educaţiei permanente”, afirmă Mircea Miclea. Proiectul prevede şi măsuri de susţinere financiară a educaţiei tinerilor. Guvernul României ar urma să deschidă din 2.010 un cont bancar pentru fiecare nou-născut, în care va vira, pentru început, 500 de euro.

Contul va fi alimentat, anual, de către părinţi cu câte 500 de euro, bani care se vor deduce din impozitul pe venit.  Strategia arată că toate conţinuturile curriculare trebuie digitalizate şi că va fi constituită o Biliotecă Şcolară Virtuală accesibilă oricărui elev.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite