Strategia pentru reformarea învăţământului, în 12 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vom avea o strategie coerentă de modernizare a sistemului de învăţământ românesc, aşa au convenit reprezentanţii partidelor politice care au venit ieri la Cotroceni ca să discute cu

Vom avea o strategie coerentă de modernizare a sistemului de învăţământ românesc, aşa au convenit reprezentanţii partidelor politice care au venit ieri la Cotroceni ca să discute cu preşedintele Traian Băsescu (foto) pe tema unui pact pentru educaţie. Partea proastă e că strategia va fi gata abia peste un an.

După întâlnire, la care au participat reprezentanţi PSD, PD-L, PNL, PC şi UDMR, preşedintele PD-L, Emil Boc, a detaliat traseul: "Partidele politice au şapte zile la dispoziţie ca să facă observaţii în scris la pactul pentru educaţie propus de preşedinţie, el va fi deschis spre semnare începând de săptămâna viitoare, iar în cel mult 12 luni de zile va fi gata o strategie care să fie însuşită de următoarele partide care vor veni la guvernare".

Deşi anunţaseră în mod public că nu vor semna pactul pentru educaţie dacă preşedintele Băsescu nu va stabili acordarea a 7% din PIB pentru educaţie, pesediştii n-au mai fost ieri atât de fermi pe poziţie. Vicepreşedintele PSD Vasile Dâncu a lăsat să se înţeleagă că vor semna pactul cu pricina: "Toate partidele prezente la discuţie au convenit că acest text poate să constituie o bază pentru elaborarea unei strategii".

Singurul care s-a arătat uşor nedumerit la finalul întâlnirii a fost actualul şef al Educaţiei, liberalul Cristian Adomniţei: "Toate principiile conţinute în pactul pentru educaţie - descentralizarea financiară, descentralizarea resursei umane etc. - sunt conţinute şi în pachetul legislativ propus de noi. Preşedintele Băsescu îşi doreşte să existe o strategie pentru educaţie. Mi-aş dori ca acesta să fie un lucru sincer, mi-aş dori ca această strategie să nu constituie un motiv pentru a întârzia reforma, să nu fie un motiv pentru amânarea pachetului legislativ, până la venirea unei alte forţe politice care să şi-l asume". (Florentina Ţone)

Comentarii afişate pe www.adevarul.ro

Înapoi în Evul Mediu
Studierea religiei în şcolile laice din România contravine Constituţiei, care prevede separarea bisericii de stat şi deci alterează grav laicitatea statului român. Elevii din vremea noastră nu mai cred că barza aduce copiii sau că iubirea dintre un bărbat şi o femeie ar trebui supusă anatemei întrucât simbolizează reeditarea păcatului originar. (Ilie M)

V-aţi înmuiat
Mult mai slab materialul de ieri, cineva v-a speriat. Profesor de religie poate fi doar cel care primeşte binecuvântarea de la episcopie, nu contează studiile, ci influenţa pe lângă episcopie, de multe ori pensionarii şi preoţii sunt preferaţi în detrimentul tinerilor absolvenţi şi mai sunt şi multe alte probleme... (Celcespune)
Şi asta separă şi mai mult...


În condiţiile în care singura soluţie corectă dacă se doreşte introducerea orelor de religie este studierea religiei ca fenomen cultural şi social şi discutarea conceptelor diverselor religii existente pe glob într-un spirit al toleranţei, uite cum se mai pune o barieră, o metodă prin care doar cei care reprezintă dogmele unei singure religii pot ajunge să predea... (Cavalary)

Religia
Deoarece şcoala a fost prima dată făcută în biserică, e normal ca acum orele de religie să existe în şcoală! (Misdrache)
Ce "religie generică"? Nu se poate aşa ceva!
Nişte orbi învaţă pe alţi orbi. Numai preoţii şi numai la biserică, după ce sunt binecuvântaţi copiii, pot preda ceva de Doamne ajută. Asta în cadrul religiei ortodoxe. Cei care înţeleg despre ce este vorba sunt şocaţi de bătaia de joc la care sunt expuşi copiii în şcoli. Trăim vremuri de mare suferinţă şi alienare. (Unitateîndiversitate)

Religie doar
în şcoala generală
De acord cu studierea religiei (ortodoxe în cazul copilului meu) în şcoala generală, dar la liceu nu-i mai văd rostul; acolo ar trebui să se studieze eventual istoria religiilor. (Florin)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite