Stetoscop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fier pe pâine

Unele studii susţin că în România procentul de femei cu anemie provocată de carenţa de fier este de 42,5%, în vreme ce în rândul copiilor sub un an, procentul creşte la peste 50%. Pe baza acestor constatări, Ministerul Sănătăţii încearcă de aproape doi ani să introducă obligativitatea fortifierii pâinii, adică a introducerii fierului şi acidului folic în timpul procesării grâului. Pe scurt, singura soluţie viabilă ar fi doar fier pe pâine, dimineaţa, la prânz şi seara.

Dacă pentru cei afectaţi într-adevăr de anemie (femei însărcinate, nou-născuţi şi copii preşcolari) măsura ar putea fi benefică, pentru restul populaţiei fortifierea nu aduce prea mari beneficii, explică nutriţioniştii. Ba, dimpotrivă, pentru alţi suferinzi - cărora le este contraindicat surplusul de fier – găsirea unor produse de panificaţie nefortifiate ar putea deveni, în cazul adoptării unei astfel de hotărări, un calvar.

Pe de altă parte, pentru a fi asimilat de organism, fierul şi acidul folic adăugate făinurilor trebuie să fie într-o formă stabilă. Or, în cuptor, la temperaturi înalte, ingredientele din făină, în combinaţie cu fierul, produc grăsimi oxidate, periculoase pentru sănătate, explică specialiştii în chimie alimentară.

De asemenea, excesul de fier este contraindicat hepaticilor celor ce suferă de hemocromatoză sau talasemie. Nu în ultimul rând, poate stimula dezvoltarea unui cancer, mai ales în cazul celor predispuşi.

În loc să se cheltuiască sume uriaşe pentru echipamente necesare fortifierii, pentru retehnologizarea morilor, de ce nu se preferă o variantă mult mai sănătoasă şi ecologică: subvenţionarea preparatelor din grâu nedecorticat şi secară, bogate în fier şi acid folic natural.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite