Stetoscop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donează viaţă! Alături de rezervele de valută şi de aur, rezerva de sânge este una din resursele de viaţă pe care le are o ţară. În România, de câţiva ani, “aurul roşu” devine

Donează viaţă!

Alături de rezervele de valută şi de aur, rezerva de sânge este una din resursele de viaţă pe care le are o ţară. În România, de câţiva ani, “aurul roşu” devine din ce în ce mai greu de găsit.

Faţă de nevoia de aproape 100.000 de litri de sânge anual, la centrele de transfuzii abia dacă se colectează puţin peste jumătate din această cantitate. De multe ori, pacienţii aşteaptă în spital sângele salvator pentru a putea fi operaţi, iar pentru a salva o viaţă, medicii trebuie să apeleze la rudele şi prietenii pacienţilor pentru a dona.

Dacă, Doamne fereşte, cineva are nevoie, în urma unui accident, de o grupă mai rară, viaţa îi atârnă de câteva pungi de sânge şi de rapiditatea cu care acestea ajung să-i fie transfuzate. Dar cum în România situaţia este din ce în ce mai gravă, vieţile celor din jur se irosesc tocmai ca rezultat al atrofierii simţului civic al celor care ar putea să doneze.

Donatorii onorifici sunt nemulţumiţi de cei 50 de lei pe care îi primesc pentru o donare. Cu bonul valoric primit nu pot cumpăra decât câteva alimente, iar cele două zile libere acordate conform legii sunt valabile doar pentru cei angajaţi în instituţiile de stat. Ce s-ar întâmpla, însă, în cazul unui cataclism, în urma căruia ar fi nevoie de zeci sau poate sute de litri de sânge?

Cum am putea reacţiona rapid pentru ajutorarea victimelor dacă rezervele de sânge nu ajung nici măcar pentru cazurile curente? Răspunsul şi-l poate da fiecare dintre cei care pot să doneze, fie şi numai benevol. Sângele donat poate ajuta un semen care se află într-o cumpănă a vieţii, un nou-născut prematur, un bolnav de cancer, un bolnav de anemie, iar exemplele pot continua la nesfârşit. O singură donare poate salva o viaţă!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite