Stephen Hawking: "Când te confrunţi cu ideea morţii, realizezi că viaţa merită trăită"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai populari oameni de ştiinţă ai lumii, Stephen Hawking, a mărturisit recent, în cadrul unei conferinţe din Londra, că nu a învăţat să citească până la vârsta de opt ani.

Cel considerat astăzi un geniu al ştiinţelor exacte, se dovedeşte, mai degrabă, un elev mediocru, un student destul de leneş al Universităţii Oxford nefiind prea pasionat de fizică, după cum chiar el a dezvăluit. Abia la 21 de ani, după ce medicii i-au spus că ar putea să moară în cinci ani din cauza bolii neuromotorii de care suferea, Hawking a fost impulsionat să se concentreze mai mult asupra muncii sale, potrivit Daily Mail.

Citeşte şi:
Teoria lui Stephen Hawking despre extratereştri, contrazisă de teoria fiinţelor cuantice

Dan Negru: "Stephen Hawking este un dobitoc"

"Sora mea, Phillipa, ştia să citească de la vârsta de 4 ani. Pe atunci, cu siguranţă că era mai deşteaptă decât mine. La şcoală eram dezordonat, iar scrisul meu îi scotea din minţi pe profesori. Dar colegii m-au poreclit Einstein, deci probabil au văzut ei că e ceva de capul meu", a povestit Hawking, adăugând că abia dacă acorda studiului o oră pe zi din timpul său.

"Nu sunt mândru de asta. Pur şi simplu descriu atitudinea mea de la vremea respectivă: plictiseala şi sentimentul că nimic nu merita efortul. Dar când când te confrunţi cu ideea că ai putea muri de tânăr, realizezi că viaţa merită trăită şi că sunt o mulţime de lucruri pe care ai vrea să le faci", a adăugat omul de ştiinţă.



Între 1965 şi 1975, profesorul Hawking dezvoltă noi tehnici de studiere a structurii spaţio-temporale la scară mare şi le aplică la teoria Big Bang-ului şi a găurilor negre. Ulterior, descoperă, despre găurile negre, că emiteau ceea ce a devenit cunoscută drept "radiaţia Hawking", care indică o conexiune profundă între gravitaţie şi termodinamică. Teoriile sale controversate au generat două categorii de oameni: cei care îl consideră cel mai mare om de ştiinţă de la Albert Einstein încoace şi cei care îl cred nebun. Una dintre teoriile care i-a atras antipatia unora este cea că viaţa extraterestră există în întinderea nesfârşită a Universului. El s-a mai declarat convins de posibilitatea călătoriilor în timp, precum şi de ideea că Universul s-a creat sub influenţa legilor fizicii, excluzând existenţa lui Dumnezeu.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, un tip de boală a neuronului motor, care l-a lăsat paralizat în întregime. Cu toate acestea, omul de ştiinţă se află la a doua căsătorie.

Hawking şi prima sa soţie, Jane, într-o fotografie realizată în mai 1974. Cei doi au divorţat în 1991. Foto: Daily Mail

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite