Statuile din Capitala imbatranesc si au nevoie de operatii estetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentele seamana cu oamenii. Au si ele "bolile" lor, in functie de varsta, mediul in care "traiesc" si de materialul din care sunt realizate. Ruginesc, isi pierd patina sau se ciobesc. Asupra lor

Monumentele seamana cu oamenii. Au si ele "bolile" lor, in functie de varsta, mediul in care "traiesc" si de materialul din care sunt realizate. Ruginesc, isi pierd patina sau se ciobesc. Asupra lor actioneaza smogul, dejectiile pasarilor, atacul chimic al gazelor de esapament. Statuii lui Ion Heliade Radulescu, de la Universitate, i-au cazut doua degete, iar structura de rezistenta a statuii lui Mihai Viteazul a slabit. Administratia Monumentelor si Patrimoniului are pentru viitor un proiect amplu de restaurare si refacere a tuturor celor patru monumente de la Universitate. Statuile si monumentele, din piatra, marmura sau metal, se curata cu anumite solutii speciale care protejeaza patina si integritatea constructiei. Restauratorii intervin cat mai putin, respectand normele internationale si caracterul initial al sculpturii. In grija AMPT se afla 210 monumente istorice, dintre care 64 sunt importante. Dintre acestea fac parte: "Mihai Viteazul" (autor E.Carierre Beleuse), "Ion Heliade Radulescu" (opera a sculptorului italian Ettore Ferrari), "M. Kogalniceanu" (realizat de Oscar Han), "Alexandru Lahovary" (opera lui A. Mercier), "Lupoaica Romei" (donatie a statului italian in 1906), "Avantul tarii" (din Piata Valter Maracineanu, autor Emil Beker) ori "Monumentul Eroilor Sanitari" (executat de Raffaello Romanelli). Acestea sunt doar cateva dintre operele de arta unicat, ocrotite de AMPT. Cea mai veche statuie din Bucuresti este Spatarul Cantacuzino, lucrarea celebrului Karl Storck, aflata in curtea Spitalului Coltea. Ea are aproape 150 de ani.
In statuia lui Lahovary s-au aciuat aurolacii
Fiecare monument din Bucuresti are povestea lui. Statuia lui C.A. Rosetti este subiectul unui story induiosator. Un bucurestean, care sustine ca este nepotul celebrului om politic, este vazut aproape zilnic cocotandu-se pana in poala de fonta a ilustrului personaj. Cand ajunge sus ii pune buchete de flori in maini, il saruta cu evlavie si il mangaie afectuos pe fruntea de fonta. Uneori plange si ii scrie scrisori. Echipa AMPT este prezenta mereu in zona pentru a curata statuia. Intr-o zi au gasit in poala lui Rosetti flori, o caseta video si o scrisoare a nepotului. Intr-alta, personajul avea un fes pe cap. O alta intamplare ciudata s-a petrecut in "Piata Lahovary". Chiar in interiorul monumentului care il infatiseaza pe Al. Lahovary, construit de sculptorul A. Mercier, isi facusera culcus niste aurolaci, impreuna cu un catel. Intrasera printr-o spartura existenta in soclul statuii. Statuia fiind goala pe dinauntru, copiii aveau destul loc in care puteau sta linistiti. Era cald iarna si nu intra ploaia. Acolo dormeau, acolo mancau. Pentru micutii cersetori aici era un vis. Daca cineva trecea seara pe langa statuie, putea auzea voci si latraturi dinauntrul ei. Multi s-au speriat crezand ca au tulburari auditive. Monumentul a fost restaurat de AMPT, iar "chiriasii" domnului Lahovary si-au mutat domiciliul in canal.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite