Spitale la nivelul UE, abia peste cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria şi lipsa circuitelor funcţionale, principalele suferinţe ale instituţiilor sanitare româneşti În acest moment, în România, niciun spital de stat nu îndeplineşte în

Mizeria şi lipsa circuitelor funcţionale, principalele suferinţe ale instituţiilor sanitare româneşti

În acest moment, în România, niciun spital de stat nu îndeplineşte în totalitate standardele europene în materie. Nici măcar unităţile spitaliceşti de urgenţă. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, dă asigurări că, peste cinci ani, ne vom alinia şi noi la cerinţele Uniunii Europene. Adică, bolnavii care se vor duce la spital pentru a fi trataţi vor beneficia de un regim normal de îngrijire.

Clădiri vechi, aparate radiologice uzate fizic şi moral, saloane cu paturi cu cric şi mobilier demn de muzeu. Igrasie, gândaci şi lista poate continua. Acestea sunt condiţiile "decente" pe care le găsesc cei care se internează în multe spitale de stat din ţară. Mai mult, din cauza absenţei circuitelor funcţionale, există riscul răspândirii bolilor, lucru recunoscut recent şi de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Spitalele noi, mai ieftine

Circuite funcţionale înseamnă căi de acces în spital, separate pentru bolnavi, vizitatori sau ambulanţe, servicii de primire (pe categorii de boli infecţioase-boli eruptive, alte afecţiuni cu transmitere aerogenă, hepatite etc.), spaţii de cazare diferenţiate pe boli, spaţii anexe, circuite pentru lenjeria curată şi lenjeria contaminată etc. Din construcţie, multe spitale româneşti nu au condiţii pentru înfiinţarea unor circuite funcţionale. Soluţia Ministerului Sănătăţii este construirea altor spitale după modelul european, deoarece costurile ar fi mai mici decât cele necesare reconsolidării spitalelor vechi. Cât despre spitalele vechi, aflate încă departe de ceea ce înseamnă standarde europene, acestea vor supravieţui în continuare, aşa cum au făcut-o până acum.

Criteriile care ar trebui respectate

Potrivit legislaţiei româneşti în vigoare, armonizată cu cea europeană, respectiv Ordinul nr. 914 din 20 iulie 2006, privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, saloanele pentru pacienţii adulţi trebuie să aibă o capacitate maximă de şase paturi, şapte metri pătraţi de construcţie pentru un pat şi un cubaj de aer de 20 metri per pat, în caz de ventilaţie naturală. Dotarea minimă aferentă salonului include, în afară de grup sanitar şi duş propriu/comun, corp de iluminat, priză şi sonerie, noptieră cu dulap la fiecare pat, o masă cu scaune în fiecare salon.

Majoritatea spitalelor din România au probleme grave, igienico-sanitare. Avem cinci ani la dispoziţie să remediem aceste probleme.
Eugen Nicolăescu,
ministrul sănătăţii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite