Sfârşitul evoluţiei? Creierul şi-a atins limitele, susţin cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am inventat, printre altele, penicilina, navetele spaţiale şi chiar organe artificiale, aşa că următoarea întrebare este la ce nivel va ajunge inteligenţa umană?

Răspunsul oferit de cercetătorii de la Universitatea Cambridge nu este prea optimist: ei sunt de părere că inteligenţa umană şi-a atins limitele şi este fizic imposibil să devenim mai inteligenţi. Singura modalitate prin care ne-am putea depăşi limitele de acum încolo ar fi cantităţile mai mari de energie şi oxigen, de care nu dispunem, însă.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat structura creierului şi au calculat de câtă energie au nevoie celulele nervoase pentru a funcţiona. Creierul reprezintă numai doi la sută din greutatea unei persoane, dar consumă 20% din energia întregului organism, ceea ce se traduce prin faptul că dacă am deveni mai inteligenţi, având mai mulţi neuroni şi sinapse, impactul asupra rezervei de energie a corpului nostru ar fi imens, iar celelalte funcţii nu ar mai fi susţinute.

"Creierul consumă energie pentru a funcţiona, iar acest lucru ne solicită atât de mult, încât ne limitează performanţele. Capacitatea de a deduce presupune foarte multă energie pentru că sistemul nervos central trebuie să coreleze în mod constant informaţii din diferite surse pentru a stabili noi relaţii. Asemenea consum de energie indică faptul că trebuie să existe o limită a informaţiei pe care o putem procesa", a explicat Simon Laughlin, profesor de neurobiologie, citat de Daily Mail.

Celulele creierului uman nu au cum să devină mai mici decât sunt în prezent, ceea ce înseamnă că nu există loc pentru dezvoltarea mai multor celule. De asemenea, numărul legăturilor sinaptice nu mai pot creşte, evaluând cantitatea de energie necesară acestui proces.

Această teorie este împărtăşită şi de alţi oameni de ştiinţă, care susţin că "reţeaua" care leagă creierul de alte zone ale corpului nu poate fi îmbunătăţită. Ei au descoperit că cei mai deştepţi oameni fac cele mai bune conexiuni, mesajul ajungând extrem de rapid în diferite părţi ale creierului.

"Creşterea puterii creierului ar duce la o creştere disproporţionată a consumului de energie. Este greu să ne pronunţăm cu privire la viitorul îndepărtat, însă deocamdată este clar că există nişte constrângeri evidente cu privire la cât de mult poate avansa inteligenţa umană", a declarat şi Martijn van den Heuvel, profesor de psihiatrie la Centrul Medical din Utrecht, Olanda.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite