Secretele siluetei masculine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi bărbaţi constată  că odată cu înaintarea în vârstă creşte numărul centimetrilor din talie, dar şi cel al kilogramelor. Pentru a slăbi, bărbaţii trebuie să ţină seama de anumite particularităţi care deosebesc metabolismul masculin de cel feminin.

Specialiştii de la American Dietetic Association au întocmit câteva recomandări referitoare la modul în care, pentru a fi încununat de succes, trebuie alcătuit un program de slăbire adaptat bărbaţilor. Micul dejun este cel mai important într-un regim de slăbire.

Masa de dimineaţă trebuie să conţină un fruct (de preferat portocală sau grepfrut), 40-50 de grame de pâine integrală (sau cereale), 40 de grame de brânză slabă, 10 grame de grăsimi de diferite feluri (animale şi vegetale), 200 de mililitri de lapte sau iaurt şi o ceaşcă de ceai sau cafea, slab îndulcite.

Se recomandă, de asemenea, patru mese pe zi. În locul „gustărilor” presărate pe tot parcursul zilei este mai bine ca un bărbat să mănânce de cel mult patru ori pe zi.

 Pentru masa de prânz, în locul mititeilor, cârnaţilor sau mâncărurilor cu mult sos, cartofi prăjiţi şi bere, este recomandat un meniu cu cât mai puţine grăsimi, şi mai ales cât mai puţine din cele de origine animală. Sunt indicate peştele (preparat la cuptor, fiert sau pe grătar şi nu prăjit) sau carnea de pui – preparată în aceleaşi moduri ca şi peştele, iar în loc de bere, un suc de roşii, de fructe sau apă minerală.

Mesele de seară - trebuie să fie reduse cantitativ, tocmai din cauza faptului că metabolismul scade în cursul nopţii, când nu poate să „ardă” surplusul de calorii. Potrivit nutriţioniştilor, brânza este cea care produce cele mai multe „greutăţi“ într-un regim de slăbire. Locul ei este mai degrabă la masa de dimineaţă, (40-50 de grame), iar procentul de grăsime din conţinut este bine să nu depăşească 20 la sută.

Calitatea caloriilor - pentru a slăbi este important să reduceţi mai ales caloriile provenite din grăsimi şi să creşteţi numărul celor provenite din proteine. Astfel, 20 la sută din aportul caloric trebuie să provină din grăsimi, 15 la sută din proteine, iar restul de 65 la sută, din glucide.

Pâinea trebuie redusă cantitativ la mesele de prânz şi seară (în loc de patru felii la o masă, mâncaţi doar două). De asemenea, în loc de pâine albă este bine să optaţi pentru cea integrală sau graham. Berea şi vinul sunt cei mai mari inamici ai siluetei bărbaţilor. Este recomandat doar un pahar de vin roşu pe zi, eventual la masa de prânz. Băuturile alcoolice trebuie înlocuite cu apa minerală şi cu sucurile naturale.

Sportul menţine aprins „focul metabolismului”

Medicamentele - antiinflamatoarele, antidepresivele, corticoizii, anticoagulantele, sedativele şi tranchilizantele pot
determina creşteri în greutate.

De aceea trebuie să discutaţi şi această problemă cu medicul curant, în cazul în care vi se prescrie un tratament cu astfel de medicamente. Vitamina C, complexul de vitamine B şi microelementele precum cromul ajută la scăderea în greutate.

De asemenea, exerciţiile de forţă efectuate de cel puţin trei ori pe săptămână (cu excepţia cazurilor când nu sunt contraindicate) determină creşterea mai intensă a metabolismului, chiar şi după încetarea exerciţiilor, spre deosebire de alte sporturi.

Astfel de exerciţii cresc mai mult masa musculară care „arde“ în acest fel mai multe calorii şi scade astfel grăsimea nedorită. Studiile au arătat de altfel că practicarea cu regularitate a sportului menţine un nivel ridicat al arderilor în organism, chiar şi în perioadele de repaus, ajutând astfel la reducerea depozitelor de grăsimi.

Sfaturile şi informaţiile prezentate în această rubrică nu se pot substitui indic­a­ţiilor şi prescripţiilor medicului de specialitate. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite