Şcolarii, cocoşaţi de ghiozdane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Un elev din clasele primare nu ar trebui să ducă genţi de şcoală mai grele de trei-patru kg, deoarece riscă să îşi deformeze coloana vertebrală. Pentru fiecare materie în parte,

>> Un elev din clasele primare nu ar trebui să ducă genţi de şcoală mai grele de trei-patru kg, deoarece riscă să îşi deformeze coloana vertebrală.

Pentru fiecare materie în parte, copiii poartă în ghiozdane cărţi, caiete speciale, maculatoare, culegeri de probleme şi carneţele pentru teme. Nu mai vorbim de penar, pacheţelul cu mâncare şi de sticla cu apă. Cu cât au mai multe ore la şcoală, cu atât ghiozdanul cântăreşte mai mult. Cam cu un kg pentru fiecare materie.


Alexandru este elev în clasa a IV-a la o şcoală din Bucureşti. "În fiecare seară când îşi pregăteşte ghiozdanul pentru a doua zi, mă îngrozesc câte cărţi, caiete speciale şi culegeri îi sunt necesare. Chiar dacă l‑am dat la şcoală la şapte ani, copilul este pirpiriu şi abia trage de ghiozdan în fiecare dimineaţă", ne-a mărturisit mama băiatului.

Ea adaugă că, timp de o săptămână, i-a cântărit în fiecare dimineaţă geanta de şcoală şi niciodată aceasta nu a scăzut sub cinci kilograme. "Mai mult a cântărit, dar mai puţin niciodată. Excepţie face vinerea, dar atunci au sportul şi trebuie să care plasa cu treningul, deoarece doamna nu le dă voie să vină la şcoală gata echipaţi", ne-a spus mama.

Deşi elevii din ciclul II, ca şi liceenii, sunt în aceeaşi situaţie ca şi cei din clasele mici, nu se întrevede prea curând o soluţie pentru a scăpa de kilogramele din ghiozdane.

Genţile mai grele de patru kilograme îi obosesc pe copii

Medicii avertizează că elevii din clasele primare nu au voie să care ghiozdane mai grele de patru kilograme. În caz contrar, copiii riscă să sufere, în timp, deformări ale coloanei vertebrale. Potrivit ultimului raport al Autorităţii de Sănătate Publică, deformările coloanei sunt afecţiuni situate pe locul al doilea în lista bolilor de care suferă şcolarii, după cele oculare.

Şeful secţiei de chirurgie ortopedică de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, Gheorghe Burnei, ne-a spus că greutăţile mari pe care le duc în spate copiii determină anumite ticuri nervoase, preferinţe pentru a sta în bănci într-o parte sau de a sta cu un picior sub şezut. În cazurile mai grave, la micii pacienţi predispuşi spre scolioză, purtatul unui ghiozdan greu poate facilita chiar apariţia acestei boli grave. "O geantă şcolară nu ar trebui să depăşească în greutate 3-4 kg. Dacă poartă mai mult, copiii obosesc", a fost de părere dr. Burnei.

Nu sunt soluţii pentru cei mici

Ghiozdanele micuţilor ajung să cântărească atât pentru că ei sunt obligaţi să poarte, în funcţie de orar, mai multe tipuri de caiete, manuale, culegeri, echipament sportiv, acuarele, pahare, precum şi pacheţelul cu mâncare.

La acestea se adaugă felul în care sunt construite băncile, aceleaşi pentru copiii de clasa I, cât şi pentru cei de liceu. "Dacă ne mai scutim şi de la orele de sport, pentru că nu putem să îndeplinim anumite norme, iată premisele pentru bolile copiilor noştri!", a explicat preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună.

Ea a mai spus că, deocamdată, nu s-au găsit soluţii pentru aceste probleme, pentru că elevii de vârste mici nu-şi pot lăsa o parte din manuale la şcoală, în dulapuri, întrucât au de făcut teme după ele.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, susţine că instituţia sa nu poate decide unilateral câte culegeri sau manuale trebuie să poarte copiii la ei în fiecare zi. "Astfel de hotărâri se iau la nivel central", ne-a spus el. Sau fiecare învăţător decide la clasă după ce să înveţe elevii săi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite