Şcoală românească pentru negustorie europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diploma de tehnician de comerţ internaţional obţinută după doi ani de studii postliceale la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu" îţi dă dreptul să munceşti în

Diploma de tehnician de comerţ internaţional obţinută după doi ani de studii postliceale la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu" îţi dă dreptul să munceşti în străinătate fără a fi nevoie de alte cursuri de echivalare

Meseria de tehnician de comerţ internaţional este una nouă pentru români, dar la mare căutare în toată Europa. Una dintre instituţiile care formează astfel de profesionişti este Şcoala Comercială "Nicolae Kretzulescu" din Bucureşti. Principalii parteneri în acest program de formare profesională sunt francezii.

28 de elevi au început în această toamnă cursurile postliceale ale Şcolii Superioare Comerciale "Nicolae Kretzulescu" din Bucureşti.

Ei se vor pregăti timp de doi ani pentru a deveni tehnicieni în comerţul internaţional, o specializare nouă pe piaţa muncii din România, dar foarte cerută atât la noi, cât şi în celelalte ţări europene. Cursurile includ discipline legate de importul şi exportul mărfurilor, tehnologia informaţiei, comunicare şi lucru în echipă, dar şi engleză şi franceză.

Teoria este dublată de pregătirea practică, care durează trei săptămâni pe an. La final, absolvenţii ar trebui să ştie să pregătească şi să desfăşoare un proces de vânzare ce implică agenţi naţionali şi internaţionali, să analizeze furnizorii de servicii şi să controleze calitatea acestora, să comunice eficient şi convingător.

Ce cuprinde fişa postului

Directorul Şcolii Superioare Comerciale, Mirela Dinescu, a explicat că a primit semnale de pe piaţa muncii că acest gen de profesie va fi una de viitor: "La această oră, cererea nu e palpabilă pe piaţă, dar se simte nevoia de a califica viitori specialişti pe acest gen de activitate".

Un tehnician de comerţ internaţional este persoana care vinde şi cumpără pe piaţa internaţională, care dezvoltă contacte cu parteneri externi, care stăpâneşte foarte bine arta negocierii şi care are abilitatea de a convinge partenerii să vândă sau sau să cumpere la preţuri justificate de calitatea produsului sau serviciului respectiv.

Prof. Mirela Dinescu a precizat că, deşi această meserie este puţin cunoscută, Şcoala "N. Kretzulescu" a primit numeroase cereri de la agenţii economici, dornici să primească cursanţi în stagii de practică de la clasa postliceală de tehnicieni în comerţ internaţional.

Directorul spune că mai are încă de luptat cu mentalităţile absolvenţilor de liceu, care nu prea văd avantajul frecventării unei formări profesionale tip postliceal: "Ei cred că e mai bine să urmezi o facultate de trei ani decât o şcoală postliceală de doi ani".

Avantajele diplomei obţinute

Cu toate acestea, primii înscrişi au fost convinşi de ideea obţinerii unei diplome recunoscute la nivel european, care le dă dreptul să muncească şi în străinătate, fără a mai fi nevoie să urmeze şi alte cursuri de pregătire.
De asemenea, posibilitatea efectuării de stagii practice în societăţi comerciale din ţară şi din străinătate este un aspect care i-a determinat pe mulţi să înceapă să înveţe această nouă meserie.

Test de franceză la admitere

În primul an de funcţionare, nu au fost mai mulţi candidaţi decât numărul locurilor alocate de la buget, adică 28. Ei au fost admişi în urma selecţiei de dosare şi CV-uri şi a unui interviu. Mirela Dinescu a explicat că, în funcţie de numărul solicitărilor, de anul viitor vor fi introduse mai multe criterii de admitere, între care un test la limba franceză.

Ea a motivat decizia prin faptul că principalii parteneri în acest proiect de formare profesională sunt francezi. Elevii din acest an sunt absolvenţi de liceu, cu vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani. Orele se desfăşoară după-amiaza.

Profesorii, instruiţi în Franţa

Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu" face parte dintr-o reţea de centre de formare profesională ce oferă calificări comune absolvenţilor în domeniul comerţului internaţional.

Din această reţea mai fac parte şcoli din Belgia, Spania, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Elveţia. "Nicolae Kretzulescu" a fost selectată de către Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, din reţeaua Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, într-o competiţie la care au participat colegiile economice. Principalul criteriu de selecţie a fost existenţa cadrelor didactice specializate în domeniul comerţului exterior.

După cum a explicat directorul şcolii, profesorii care predau în sistemul postliceal au beneficiat de pregătire de specialitate în Franţa."Iniţierea cursurilor de formare profesională pentru tehnicieni în comerţul internaţional este un lucru nou şi pentru noi, ca şcoală, dar ne-am asumat toate riscurile, deoarece ne dorim să facem un pas înainte, să nu rămânem pe aceleaşi calificări ca şi până acum, în contextul evoluţiei pieţei muncii", a spus prof. Mirela Dinescu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite