Şcoala din grajd

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de şcoli din toată ţara nu au primit autorizaţie sanitară deoarece nu au apă curentă, canalizare, iar WC-urile sunt adevărate focare de infecţie În mai puţin de trei

Mii de şcoli din toată ţara nu au primit autorizaţie sanitară deoarece nu au apă curentă, canalizare, iar WC-urile sunt adevărate focare de infecţie

În mai puţin de trei săptămâni, elevii ar trebui să deschidă uşile claselor şi să se aşeze liniştiţi în bancă. Însă tabloul e trist. Mii de şcoli şi grădiniţe din ţară nu au primit aviz sanitar, ca să nu mai vorbim că unele stau să se prăbuşească sub ochii autorităţilor, iar altele sunt cârpite pe ultima sută de metri. Condiţiile seamănă izbitor de bine cu cele dintr-un grajd pentru animale. Multe clădiri nu au apă curentă sau canalizare, iar WC-urile sunt adevărate focare de infecţie. Primarii recunosc că situaţia arată ca acum 50 de ani.

Cei 104 elevi ai şcolii Ormeniş din judeţul Mureş au emoţii pentru noul an şcolar. Nu de bucurie, ci de incertitudine. Şcoala lor, aproape de casă, riscă să se prăbuşească în orice minut. Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, spune că aceasta nu se va deschide la toamnă, iar copiii vor fi nevoiţi să parcurgă trei kilometri distanţă la o şcoală învecinată. Peste 300 de unităţi şcolare din Botoşani funcţionează în clădiri care stau să cadă, fără apă curentă şi canalizare.

"Multe şcoli vor funcţiona ca până acum: ilegal"

"Teoretic ar trebui închise, dar mii de elevi nu vor avea unde învăţa. Probabil câteva şcoli vor reuşi să obţină autorizaţia până la începutul anului şcolar. Restul vor funcţiona ca şi până acum, ilegal", a declarat Gabriel Oprişan, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani.

Potrivit unui raport al ASP Mehedinţi, întocmit la jumătatea acestei luni, din cele 317 unităţi de învăţământ din judeţ, doar 150 au autorizaţie sanitară. Inspectorii sanitari au constatat că o bună parte din şcolile din mediul rural nu au apă curentă şi nici măcar recipiente suficiente pentru asigurarea igienei elevilor.

Mai exact, există şcoli în care elevii vin cu sticle cu apă de acasă, deoarece la instituţia unde ar trebui să se bucure de un minimum confort au doar o găleată în care se spală la grămadă. Grupurile sanitare sunt de fapt nişte gropi amenajate în curtea şcolii, adevărate focare de infecţie.

Pentru unele şcoli există promisiuni mari. Grupuri sanitare noi şi termopane. "Vom mai avea acoperiş modern, termopane, uşi, centrală termică şi, ce e mai important, se va fora un puţ să avem apă curentă. Nu ştiu, însă, dacă lucrările se vor încheia la 15 septembrie", ne-a spus directorul şcolii Bâcleş, Valeriu Băltăţeanu.

Peste 80 % din şcolile din Vrancea, fără aviz sanitar

Primarul comunei Voloiac din judeţul Mehedinţi, Constantin Drăghici, recunoaşte că "elevii beau şi se spală pe mâini cu apă adusă de acasă, în condiţii rudimentare, ca acum 50 de ani, când eram eu copil. WC-urile elevilor sunt în curtea şcolii, dar, fără apă curentă la dispoziţie, riscăm să îmbolnăvim copiii".

În urma controalelor efectuate de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi,
s-a constatat că 47 dintre şcolile verificate sunt dotate cu hidrofoare, în 110 unităţi de învăţământ nu există surse de apă, iar elevii sunt nevoiţi să bea apă din fântâni aflate în vecinătate. În Vrancea situaţia este şi mai dramatică.

Peste 80% din unităţile de învăţămînt din judeţul Vrancea nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi ar trebui închise, se arată într-un raport al Autorităţii de Sănătate Publică Vrancea. Inspectorii au constatat că 300 şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce alte 200 nu au sisteme de alimentare cu apă potabilă. În judeţul Dolj, la fel. Doar 20% din unităţile şcolare au autorizaţie de funcţionare. (Grupaj realizat cu ajutorul
departamentului corespondenţi)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite