Schizofrenia - tratata cu teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Recuperare pentru Neuropsihici de la Gura Ocnitei- Dambovita a devenit unul dintre putinele sanatorii "de lux" din Romania. Centrul a fost extins recent cu 11 vile in care sunt locuinte

Centrul de Recuperare pentru Neuropsihici de la Gura Ocnitei- Dambovita a devenit unul dintre putinele sanatorii "de lux" din Romania. Centrul a fost extins recent cu 11 vile in care sunt locuinte protejate, la nivelul hotelurilor de trei stele. Aici sunt internati pacientii care au depasit starea de sedati si incearca sa se stabilizeze psihic, cu ajutorul terapiei prin teatru. Pe scena teatrului "Tony Bulandra" din Targoviste nu au urcat actorii obisnuiti, ci trupa de teatru a sanatoriului de la Gura Ocnitei, formata numai din pacienti.
Profesori, juristi si poeti loviti de schizofrenie
Pe fiecare dintre cei 11 actori care au jucat in piesa "Azilul de noapte" il chinuieste schizofrenia. Celor mai multi, boala li s-a declansat in urma unor socuri emotionale, purtandu-i prin spitale ani la rand. "Prin teatru vom demonstra ca noi nu suntem ca oamenii asa-zisi normali care se musca intre ei precum cainii", explica un tanar schizofrenic, actor in piesa. Anul trecut, a publicat un volum de versuri, chiar in sanatoriu. Se trateaza la Gura Ocnitei de trei ani, timp in care s-a indragostit de o bolnava cu care vrea sa-si faca o familie intr-una dintre noile locuinte protejate. Crizele sale sunt cauzate de un soc psihic de care refuza sa-si aminteasca. Cu privirea in gol, tanarul vorbeste numai in metafore. Georgeta M. (56 de ani) era profesoara de engleza. Vorbeste despre boala sa cu calm si demnitate. Crizele i se trag de la o encefalita puternica. "Eram la catedra si ma napadeau valuri de caldura, de la stomac inspre creier si... trebuia sa tac. Parca ma strangea cineva de gat. Elevii ma priveau inlemniti." A trecut prin multe sanatorii, dar numai padurea si linistea gasita la Gura Ocnitei simte ca ar putea-o vindeca. "Odata am avut sarm si sete de atac", isi aminteste femeia. Pe timp de furtuna, e fascinata de fiecare tunet. Din cand in cand, filosofeaza: "Actorul trebuie sa fie obedient, fara obedienta nu exista viata si nici arta". Vasile era student in anul doi, a pierdut niste examene si n-a mai trecut in anul urmator. Atunci, tanarul a facut primele crize de schizofrenie paranoica. De 20 de ani, clipa de clipa, il macina ideea ca nu a reusit niciodata sa treaca in anul trei. O fosta jurista, acum schizofrenica, nu mai poate iesi din starea de inutilitate dupa ce a trecut printr-un lant de socuri: moartea mamei, locuinta sparta, procese cu fratele. "Acest sanatoriu este un mediu in care ai voie sa te plimbi cat vrei, sa iesi in sat la magazin, dar atat", crede ea. Vorbeste scurt, cu gesturi ordonate. Pentru ea, rolul interpretat ramane "un zambet". "Pe scena, pacientii mei invata sa fie naturali, asa cum nu pot fi in viata de zi cu zi, fiindca nimeni nu da un ban pe ei", spune directoarea Savulescu.
2 la suta dintre romani au nevoie de ingrijire psihologica
In apartamentele noi, bolnavii au voie sa se ingrijeasca singuri, dar cu ajutor medical la dispozitie. Deocamdata, sunt internati aici mai putin de 20 de oameni: trupa de teatru si cativa pacienti care fac terapie prin munca. In atelier, la masina de cusut, o taranca batrana, cu par vopsit si unghii lacuite. Crizele au lovit-o dupa ce singura ei fiica a gonit-o. Tanarul care o ajuta la croit a cedat psihic fiindca tatal sau a murit injunghiat exact in ziua in care baiatul isi serba majoratul. De atunci au trecut zece ani, dar nici un medic nu a reusit sa-i scoata din cap ideea ca "tata mi-a stricat majoratul". Unul dintre bolnavii vechiului centru de la Gura Ocnitei este Paul G., schizofrenic. A fost medic si director la un sanatoriu de boli psihice. Intr-o zi, sanatoriul a luat foc, omul s-a speriat si boala s-a declansat. Acum nu mai e bun de nimic. Orice om e predispus la dezechilibru psihic, spun specialistii. Unii au boala de la nastere, inscrisa in structura genetica. Problema este ca nu stim daca o avem sau nu decat in momentul in care se declanseaza, de obicei dupa un soc puternic, cred specialistii. Conform acestora, 2 la suta dintre romani au nevoie de ingrijire psihologica de genul celei oferite la noul complex de la Gura Ocnitei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite