Scandal cultural pe ruta Bucureşti-Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Pineta, directorul Accademiei di Romania, din Roma, este nemulţumit că Institutul Cultural Român (ICR) şi Academia Română ignoră nevoile instituţiei pe care o conduce. În

Dan Pineta, directorul Accademiei di Romania, din Roma, este nemulţumit că Institutul Cultural Român (ICR) şi Academia Română ignoră nevoile instituţiei pe care o conduce.

În replică, Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, consideră că activitatea Academiei din Roma este sub nivelul aşteptărilor, iar conducerea trebuie înlocuită. O comisie mixtă a ICR Bucureşti şi a Ministerului Afacerilor Externe a evaluat în perioada februarie-martie activitatea celor 15 institute culturale româneşti din străinătate. Raportul final al experţilor a relevat că Accademia di Roma a avut cea mai slabă activitate. Reacţia conducerii de la Roma nu a întârziat să apară, angajaţii institutului simţindu-se nedreptăţiţi de evaluările pe care "nu le înţeleg". În opinia Luciei Papahagi, şefa bibliotecii Academiei din Roma, dezaprobarea oficială venită de la Bucureşti este un mister: "Nu înţeleg care au fost criteriile lor de evaluare, atâta timp cât aici s-au desfăşurat constant lansări de carte, concerte cu instrumentişti români şi străini, seri de poezie româno-italiană. Cele 33.000 de volume din bibliotecă pot fi consultate oricând, am început şi catalogarea lor on-line. Este multă muncă în spatele acestor evenimente, dar văd că trece neobservată".

De la Bucureşti se pregăteşte înlocuirea directorului Dan Pineta, al cărui mandat a expirat. Accademia di Roma are o triplă subordonare, faţă de Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe şi Academia Română.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite