Rromii isi dau sfaturi unul altuia cum sa scape de tuberculoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetarile recente au reliefat faptul ca multi rromi nu stiu ca exista o medicatie specifica pentru tuberculoza si recurg inca la tratamente empirice. Doar 60% din populatia de etnie rroma a

Cercetarile recente au reliefat faptul ca multi rromi nu stiu ca exista o medicatie specifica pentru tuberculoza si recurg inca la tratamente empirice. Doar 60% din populatia de etnie rroma a auzit de aceasta boala si numai 34% stiu ca afecteaza plamanii. Au fost studiate trei esantioane de populatie rroma din sectorul 5 al Capitalei, din judetele Ilfov si Neamt. 40 de educatori sanitari, specializati in prevenirea si combaterea TBC, s-au deplasat timp de mai multe luni prin toate comunitatile sarace de rromi aflate in zonele respective. O organizatie nonguvernamentala a facut ieri o informare cu privire la actiunile pe care le-a desfasurat pentru imbunatatirea ratei de vindecare a bolnavilor de TBC din Romania. Asociatia "Doctors of the World" a realizat cercetari in randul segmentelor vulnerabile ale populatiei, cum ar fi tiganii, detinutii, cetatenii cu venituri mici si familiile in care unul dintre membri este bolnav deja de TBC. in comunitatile de rromi din tara noastra sunt de 10 ori mai multe cazuri de TBC decat in randul populatiei generale.
Cu filmul, din satra in satra
Proiectul mai prevede difuzarea in toate comunitatile sarace de rromi a unui film intitulat: "Tuberculoza se vindeca", in care sunt prezentate simptomele bolii, modalitatile de prevenire, tratamentul aferent, dar si cateva cazuri de familii in care au existat probleme de sanatate. Satrelor sau comunitatilor stabile li s-au distribuit pliante informative despre aceasta boala infectioasa si li se vor face proiectii. Cei mai expusi sunt copiii, dar si adultii, care traiesc in zonele sarace si insalubre de la marginea marilor orase. Marin Busuioc, de 74 de ani, este unul dintre cazurile fericite de vindecare. Locuieste intr-o casa saracacioasa din comuna Buzesti, impreuna cu cei patru copii ai lui. A ramas vaduv si s-a chinuit singur, ani de zile, sa-si intretina baietii, dintr-un salariu de paznic. Bietul om a racit, pentru ca uneori nu avea lemne ca sa se incalzeasca. in 2003 s-a imbolnavit de tuberculoza. "Tare greu mi-a fost, marturiseste batranul cu lacrimi in ochi. Nu mai aveam pofta de mancare, aveam ameteli, febra, slabisem. Nu mai eram eu! Credeam ca o sa mor. M-am dus la spital si m-am internat din timp. Dupa tratament m-am facut bine. Sfatul meu pentru bolnavii de TBC este sa se duca la doctor de urgenta, asa cum am facut eu. Trebuie sa se tina de tratament pana la capat si sa nu iasa din cuvantul doctorului! Altfel da boala si celorlati."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite