Rromii din Tarlungeni merg la cursuri de florar-decorator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100 de rromi vor deveni experti in meseria de florar-decorator. Acest lucru este posibil ca urmare a eforturilor Primariei Tarlungeni, care in colaborare cu Fundatia AXE si Asociatia Rromilor din

100 de rromi vor deveni experti in meseria de florar-decorator. Acest lucru este posibil ca urmare a eforturilor Primariei Tarlungeni, care in colaborare cu Fundatia AXE si Asociatia Rromilor din localitate au obtinut o finantare PHARE de 51.985 euro, din care contributia UE este de 48.985 euro, restul fiind asigurat de la bugetul local. De asemenea, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Brasov a asigurat fondurile necesare calificarii celor 100 de persoane de etnie rroma din localitatile Tarlungeni, Zizin si Budila. Cursul are o durata de doua luni, cu o baza teoretica de 10 ore pe saptamana si de aplicatii practice de 20 de ore pe saptamana. "Se urmareste insusirea unui sistem de cunostinte teoretice si deprinderi practice . Initiativa vine in intampinarea activitatii comerciantilor de flori, prin familiarizarea viitorilor lucratori cu problemele generale ale cultivarii materialelor vegetale specifice, perioadelor optime de recoltare, metodelor de protectie si conservare, esteticii compozitiilor bazate pe material vegetal si floral si insusirii tehnicilor administrativ-comerciale specifice", a precizat directorul executiv al AJOFM Brasov, Doru Jebac. Dupa ce vor finaliza cursul, absolventii vor fi angajati pe perioada nedeterminata de societatea comerciala infiintata si finantata pentru inceput pentru dotarile necesare de programul PHARE. Productia va fi axata pe coronite funerare din cetina de brad, coronite decorative si aranjamente florale.

La Sancraiu de Mures
Festival de cantece si jocuri populare tiganesti
In perioada 6-7 august, la Sancraiu de Mures se va desfasura a X-a editie a Festivalului de cantece si jocuri populare tiganesti "Romafest". Organizatorii acestei manifestari sunt Teatrul de Dans Tiganesc "Romafest" si organizatia neguvernamentala NPO Romafest Japonia. Locul de desfasurare ales de organizatori este caminul cultural din localitate, unde, potrivit directorului Romafest, Cristian Balazsi, vor evolua 14 trupe de dansuri tiganesti din judetul Mures, carora li se vor alatura castigatorii concursurilor similare din Almas si Marghita, care se desfasoara in aceasta perioada. Festivalul propriu-zis va cuprinde concursul pentru dansatori si interpreti, organizatorii sperand ca din randul celor prezenti sa fie alesi cei mai buni, in vederea promovarii culturii tiganesti in tara si peste hotare. Elementul-surprinza al manifestarii este "Noaptea Tiganilor". Practic, la finalul concursului, dupa miezul noptii, toata lumea se muta in imediata apropiere a caminului cultural din Sancraiu de Mures, unde se va petrece toata noaptea, urmand tipicurile traditiilor rrome.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite