Romanii pricopsiti angajeaza bone inainte sa-si ia copiii din maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Salariul minim al unui baby-sitter - 4 milioane de lei pentru 8 ore de lucru * Sunt preferate bonele cu facultate, trecute de 40 de ani

Romanii cu bani s-au obisnuit sa angajeze bone pentru copii, dinainte sa-i scoata de la maternitate. Cei cu mai multi copii prefera sa angajeze cate o bona pentru fiecare in parte, platindu-le intre 4 si 15 milioane de lei pe luna. Daca bona este dispusa sa stea zi si noapte in casa angajatorului sau sa mearga temporar in strainatate cu familia respectiva, poate ajunge la un salariu de 30 de milioane de lei. Necazul bonelor este ca astfel de situatii sunt foarte rare. Majoritatea familiilor angajeaza bone cu facultate, pe lefuri de 4- 8 milioane de lei pentru 8-10 ore de lucru pe zi. Pentru acesti bani, baby-sitterul face, practic, tot ce e nevoie pentru copil. "Persoanele publice, vipurile, diplomatii, afaceristii vin la noi si ne descriu bona pe care o cauta. Deja am inscris in baza de date peste 500 de femei care vor sa faca baby- sitting si cautam intre ele o persoana care se potriveste cerintelor clientului. Apoi o chemam la interviu si, daca corespunde, stabilim o intrevedere intre ea si solicitant. Ba chiar il ducem pe client acasa la bona, sa-i cunoasca familia si sa-i vada copiii. Daca sunt ingrijiti si educati, inseamna ca femeia e buna de bona", spune Marinela Barbu, reprezentant al agentiei de baby- sitting Mary Poppins.
Vocea si zodia bonei - criterii serioase de selectie
Spre deosebire de straini, care prefera bone mai tinere, romanii angajeaza femei de 40- 45 de ani, cu experienta, educate si cu voce blanda. "Au fost situatii in care parintii au angajat bone foarte bune, dar care au fost respinse din start de copiii in fasa fiindca erau ragusite sau aveau vocea prea ascutita. Cand le vorbea femeia, copiii incepeau sa planga", povesteste reprezentanta Agentiei de baby-sitting Ramona Dima. Unele familii sunt interesate nu atat de performantele bonei, ci mai degraba de zodie. Altele nu accepta nici in ruptul capului femei fardate sau tolerante, preferandu-le pe altele, mai dure, care sa poata stapani copiii. "Initial, m-am angajat ca bona la o familie care a incercat sa ma transforme in menajera, fara sa-mi plateasca suplimentar. Ajunsesem chiar sa le spal veceurile sau sa curat de samburi zeci de kilograme de visine. Am plecat de acolo si, prin agentie, am gasit alta familie. Pe fetita lor o ingrijesc de cand avea 8 luni. Acum are 4 ani si o iubesc enorm. Pacat ca parintii ei nu o imbratiseaza si nu o saruta niciodata", povesteste o bona de 51 de ani. A fost sef de unitate la o banca, acum falimentata. Cu toate ca familia la care lucreaza are foarte multi bani, femeia nu primeste mai mult de 4 milioane de lei pe luna. Sta cu copilul 8- 10 ore pe zi, il hraneste, il plimba, il spala si tot ce trebuie sa faca o mama. Mancare e nevoita sa isi aduca de acasa, la pachet. "Uneori ii mai cumpar fetitei hainute din salariul meu, fiindca parintii nu se indura sa cheltuiasca prea multi bani pentru ea. Jucarii nu-i cumpara decat de Craciun, asa ca i-am adus eu, din cele ramase de la fiica mea", zice femeia. S-a angajat prin Agentia de baby- sitting Ramona Dima. Ajutorul primit de la agentie nu a costat-o nici un ban. Numai familiile solicitante platesc comision (250.000 de lei taxa de inscriere, plus jumatate din salariul de pe prima luna platit bonei).
Firmele ofera si bone de rezerva
"Am fost surprinsi cand ne-a sunat o familie de romani, in cautarea unei bone tinere. I-am gasit o studenta care, desi fara experienta, s-a descurcat exceptional si a ajuns la 800 de euro pe luna. Era interna si ii urma in strainatate, cand era cazul. Acum lucreaza la alta familie, cu 300 de euro pe luna, la un program flexibil, intre 6 si 8 ore", spune Marinela Barbu. Persoanele care cauta bone prin Agentia Mary Poppins platesc 750.000 de lei taxa de inscriere in baza de date. Comisionul perceput acestora este echivalentul salariului net pe o luna al bonei alese prin agentie, dar nu mai putin de 50 de euro. Taxele platite de bona sunt 50.000 de lei inscrierea in baza de date, plus jumatate din primul salariu. In functie de leafa pe care bona o negociaza cu angajatorul, agentia ofera si garantie: daca nu e multumita de bona, familiei i se ofera alta, gratis. Garantia e de o luna, daca salariul negociat cu bona este pana in 110 euro, de trei luni, daca salariul se situeaza intre 111 euro si 150 de euro, si de o jumatate de an, daca salariul depaseste 150 de euro. In doi ani, agentia a reusit sa gaseasca slujbe pentru circa 500 de bone, majoritatea cu studii medii sau superioare. Dintre acestea, cele mai multe sunt profesoare de romana sau de engleza. Necazul este ca nimeni nu poate garanta unei familii ca bona nu va fugi intr-o zi cu banii sau cu televizorul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite