Românii plecaţi la muncă afară au lăsat acasă 60.000 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 60.000 de copii din România au rămas în grija vecinilor, a rudelor, a asistenţilor maternali sau chiar în centrele de plasament, după ce părinţii lor au plecat la muncă în

Aproape 60.000 de copii din România au rămas în grija vecinilor, a rudelor, a asistenţilor maternali sau chiar în centrele de plasament, după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate. "Există copii părăsiţi de părinţi care ajung în centrele de ocrotire sau care sunt lăsaţi în grija vecinilor sau a cunoştinţelor. E îngrijorătoare situaţia", a declarat, ieri, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait. Acesta a menţionat că peste 2.700 de copii au ajuns în centre de ocrotire. Panait i-a recomandat celui care îl va înlocui la şefia ANPDC să găsească soluţii pentru aceşti micuţi, implicând în iniţiativele instituţiei pe care a condus-o timp de doi ani şi patru luni Asociaţia Asistenţilor Sociali şi Asociaţia Psihologilor din România. În jur de 40.000 de familii şi-au lăsat copiii în grija altor persoane, se arată într-un studiu întocmit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Totodată, Panait a amintit că trebuie schimbat cadrul legal pentru ca "aceia care îşi lasă copiii şi pleacă în străinătate să răspundă penal pentru neglijenţă". Cei mai mulţi copii care au rămas acasă doar cu poza părinţilor sunt în Suceava, Neamţ, Bacău, Galaţi, Dâmboviţa, Iaşi sau Vaslui. Potrivit unui proiect iniţiat de ANPDC, vor fi exista 20 de consilii comunitare consultative.
Într-o primă fază, 200 de copii vor fi monitorizaţi de către aceste consilii. La nivelul autorităţilor locale vor fi înfiinţate centre de consiliere şi informare atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Astfel, părinţii care pleacă în afară pentru un trai mai bun vor fi ajutaţi să găsească cea mai bună variantă pentru îngrijirea micuţilor în lipsa lor. ANPDC a alocat, pentru acest an, aproape 1,3 milioane de lei pentru dezvoltarea unor servicii specializate pentru aceşti copii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite