Românii au manual de achiziţii "verzi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul mediului, Attila Korody, vrea să cumpărăm produse etichetate ecologic Ministrul mediului, Attila Korody, a lansat ieri manualul european despre achiziţiile publice verzi,

Ministrul mediului, Attila Korody, vrea să cumpărăm produse etichetate ecologic

Ministrul mediului, Attila Korody, a lansat ieri manualul european despre achiziţiile publice verzi, "Cumpărând verde!". El i-a îndemnat atât pe românii de rând, cât şi firmele să cumpere produse cu etichetă ecologică. În România nu există decât două firme care au astfel de produse, una care fabrică materiale textile, iar cealaltă, saltele de pat.

Korody a spus că ministerul pe care îl conduce e prima instituţie care a cumpărat produse ecologice, în speţă, hârtie pentru xerox importată din Cehia. "Am achiziţionat 2.000 de topuri de hârtie etichetate ecologic, care e reciclabilă şi pentru care procedura de epurare a apei în fabricile de hârtie e mai simplă", a spus ministrul.

Becurile ecologice sunt mai scumpe cu 50%

Manualul a fost transmis către toate prefecturile şi primăriile pentru a fi folosit la cumpărarea de produse verzi. Cea mai uşoară achiziţie verde e a becurilor, care trebuie să aibă o durată medie de viaţă de 10.000 de ore. "Becurile pot fi cu 50% mai scumpe, dar consumă mai puţin şi au durată de viaţă mai lungă", a explicat Korody. În general, produsele cu etichetă ecologică au un preţ mai mare cu 5-10 la sută decât cele obişnuite. Cei care vor să afle mai multe informaţii despre produsele verzi pot consulta manualul la adresa www. mmediu.ro.

Firmele româneşti care vor să obţină eticheta ecologică trebuie să se adreseze Ministerului Mediului. Apoi să testeze produsul la un laborator acreditat, după care vor primi eticheta. "Noi, deocamdată, nu avem o etichetă ecologică românească proprie, folosim însă simbolul european, care în curând se va schimba", ne-a spus Maria Toma, consilier superior la Ministerul Mediului. Producătorii care vor să obţină eticheta ecologică trebuie să plătească o taxă de solicitare de 300 de euro/produs. Operatorii de servicii de cazare turistică şi campingurile vor plăti 100 de euro. "Întreprinderile mici şi mijlocii primesc o reducere de 25% pentru tariful anual, iar serviciile de cazare au o reducere de 75%", mai spune Maria Toma.

Produse "verzi" în Europa

Europenii au deja produse cu etichetă ecologică pe care le pot folosi şi românii : aparate frigorifice; maşini de spălat rufe pentru uz casnic; maşini de spălat vase pentru uz casnic; calculatoare portabile; amelioratori de sol şi substraturi de cultură; detergenţi pentru maşini de spălat vase; încălţăminte; produse textile; vopsele şi lacuri utilizate pentru interioare; saltele de pat; lămpi electrice; detergenţi universali şi pentru grupuri sanitare; detergenţi pentru vase de spălat manual; hârtie pentru xerox şi hârtie grafică; hârtie absorbantă; materiale pentru pardoseli rigide; televizoare; servicii pentru cazare turistică; aspiratoare; lubrifianţi, săpunuri şi şampoane, servicii de camping.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite