Românii vor găsi tot mai puţine locuri pentru fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia din Europa începe să se aplice şi la noi, chiar dacă autorităţile încearcă să amâne punerea în practică a normelor UE Multe state europene au luat-o înaintea

Legislaţia din Europa începe să se aplice şi la noi, chiar dacă autorităţile încearcă să amâne punerea în practică a normelor UE

Multe state europene au luat-o înaintea României, aplicând legi care interzic fumatul atât în mijloacele de transport în comun, cât şi în locurile publice. Cu toate că în ţara noastră fumatul în locurile publice a fost interzis încă din 2002, încă mai vedem români care fumează în restaurante sau la locul de muncă.

Din ianuarie 2007, în Marea Britanie şi Scoţia au intrat în vigoare legi draconice. Austria, Irlanda, Suedia, Spania, Portugalia, Norvegia şi Italia au interzis deja fumatul în spaţiile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, clădiri guvernamentale şi cinematografe. Franţa se pregăteşte să introducă o interdicţie aproape totală a fumatului, de anul viitor. În România, fumatul a fost interzis în trenuri, iar în gări au fost amenajate locuri speciale pentru fumat.

De asemenea, barurile, restaurantele, discotecile şi alte spaţii cu destinaţii similare au obligaţia de a asigura spaţii separate pentru fumători şi nefumători. Ceea ce nu se întâmplă, încă. Recent, inspectorii OPC Sibiu au împărţit amenzi drastice localurilor care nu respectau legile europene de protecţie a nefumătorilor din baruri. Nu degeaba Sibiu este capitală culturală europeană.

Taxa pe viciu finanţează programele antinicotină

"Nu dorim să-i discriminăm pe cei aproape opt milioane de fumători români, însă trebuie să-i protejăm pe cei care, fără voia lor, pot cădea victimele fumatului pasiv. Am preluat Convenţia-cadru privind combaterea fumatului, pe care am transpus-o în legislaţia românească. De acum înainte şi noi vom participa la elaborarea acestei legislaţii, care se poate perfecţiona în viitor, eu sper în favoarea nefumătorilor.

Din acest motiv, este posibil ca pe viitor să se restrângă spaţiile publice în care fumatul să fie permis", ne-a declarat Erwin Szekely, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice. Fumatul este un obicei frecvent în România, peste 40% din români având acest viciu. Pentru anul 2007, Ministerul Sănătăţii Publice are în vedere un proiect care are ca obiective protejarea sănătăţii prin promovarea spaţiilor publice închise fără fum de ţigară, descurajarea debutului consumului de tutun la copii şi la adolescenţi, scăderea consumului de tutun prin susţinerea persoanelor care renunţă la fumat. Acest program naţional va fi finanţat din suma colectată în urma aplicării taxei pe viciu, care în 2006 a adus Sănătăţii 330 milioane de euro.

Discriminare cu voie de la Europa

Potrivit reglementărilor UE, firmele româneşti pot refuza să angajeze o persoană pentru simplul motiv că aceasta fumează. Secretarul de stat Erwin Szekely consideră însă că nicio firmă nu poate refuza angajarea unui fumător. "I se poate interzice fumătorului să fumeze în timpul desfăşurării activităţii, dacă lucrează cu publicul. Eu cred că în legislaţia românească nu putem ajunge la o astfel de interpretare", a conchis secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Publice, Erwin Szekely.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite