Românii cred că iubirea ţine căsnicia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă există iubire, toate celelalte probleme se rezolvă de la sine. Cel puţin aşa relevă studiul "Viaţa în cuplu" al Fundaţiei Soros România. Iubirea este considerată principala

Dacă există iubire, toate celelalte probleme se rezolvă de la sine. Cel puţin aşa relevă studiul "Viaţa în cuplu" al Fundaţiei Soros România. Iubirea este considerată principala condiţie a succesului într-o căsnicie, urmată de condiţiile bune de locuit şi de sprijinul reciproc, de încredere, fidelitate şi, în cele din urmă, de bani. Absenţa iubirii nu reprezintă însă un motiv suficient de puternic pentru români astfel încât să ducă la destrămarea căsniciei.

Absolvenţii cu studii medii apreciază iubirea ca fiind piatra de temelie a căsniciei, în timp ce pentru cei cu educaţie elementară mai importantă este averea. O cincime dintre aceştia au menţionat condiţiile de locuit ca fiind lucrurile elementare care ţin legată căsnicia, iar 15% au indicat banii.

În cazul persoanelor cu studii superioare s-a observat tendinţa ca în relaţii să se pună accent pe solidaritate între parteneri, încredere, respect reciproc, dar şi fidelitate.Un alt element pe care multe cupluri îl consideră esenţial este egalitatea în cuplu.

Familia democratică, egalitară este preferată de cele mai multe dintre persoanele incluse în studiul Fundaţiei Soros. Cercetarea a fost realizată de-a lungul acestui an, pe un eşantion de aproximativ 2.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

Din punctul acestora de vedere, similaritatea etnică, profesională, religioasă, de educaţie sau vârstă nu reprezintă o condiţie necesară pentru o căsnicie fericită. Dintre cele mai importante motive pentru care partenerii se decid să divorţeze, se află violenţa în 80 la sută din cazuri, alcoolismul şi infidelitatea.

Astfel, pentru români, situaţiile justificabile pentru divorţ sunt problemele grave care afectează relaţia prin consecinţele lor, doar o treime din subiecţi considerând că nepotrivirea de caracter sau cea sexuală sunt motive suficient de puternice pentru a genera o despărţire.

Cercetarea a arătat că românii continuă să fie intoleranţi faţă de homosexualitate, 77% din aceştia declarând că s-ar simţi ofensaţi dacă ar primi avansuri de la persoane de acelaşi sex. Aproximativ 60% din conaţionalii noştri s-au declarat reticenţi faţă de eventualitatea intrării în familie a unei persoane de etnie romă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite