Romanii nu se vor mai calca in picioare in fata Ambasadei Spaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se va renunta la viza de munca pentru cei care au contracte pe o perioada mai mica de 6 luni

Pentru a scapa de circul din fata sediului sau, Ambasada Spaniei la Bucuresti intentioneaza sa renunte la acordarea de vize de munca romanilor care au semnat contracte cu angajatorii spanioli pe o perioada mai mica de 6 luni. Totodata, se va suplimenta personalul angajat al consulatului spaniol si, cu ajutorul Ministerului de Externe roman, se cauta o noua locatie, mai spatioasa, pentru birourile consulare. In viitor, se vor separa si activitatile de acordare a vizelor de munca pentru romanii care au contracte pe o perioada mai lunga de 6 luni de cele privind confirmarea de intoarcere in tara pentru romanii care si-au incheiat contractele. Toate aceste promisiuni au fost transmise ieri de secretarul de stat in Ministerul Muncii, Doru Frunzulica, din partea ambasadorului Regatului Spaniei in Romania, cu care oficialul roman a avut o discutie in cursul diminetii. Reamintim ca, de cateva luni, peste 1.000 de romani, selectati de Oficiul de Migratie a Fortei de Munca sau direct de catre angajatorii spanioli, se calca zilnic in picioare in fata Ambasadei Spaniei, incercand sa obtina viza de munca sau confirmarea de intoarcere pe pasaport.
Noul secretar de stat pentru problemele romanilor care muncesc in strainatate promite marea cu sarea
Doru Frunzulica, pe langa aproximatii, a reusit sa pronunte o cifra oficiala: 2 milioane de romani sunt plecati la lucru in strainatate
Pentru prima data in 14 ani, un oficial al Ministerului Muncii estimeaza o cifra a romanilor care lucreaza in afara granitelor. Peste 2.000.000 - conform lui Doru Frunzulica, noul secretar de stat pentru problemele romanilor care muncesc in strainatate. Ieri, intr-o conferinta de presa, Frunzulica a prezentat impresiile sale din primul periplu in Italia, Spania si Portugalia si acordurile pe care le promoveaza pentru protejarea si asigurarea drepturilor cetatenilor romani de peste hotare. Pe scurt, vor curge lapte si miere pentru acestia, promite secretarul de stat.
Atasati pe probleme de munca pe langa ambasadele romane
Frunzulica a anuntat ca, in cel tarziu o luna si jumatate, vor incepe sa functioneze pe langa ambasadele si consulatele Romaniei atasati pe probleme de munca. Primele tari vizate sunt Italia, Spania, Germania, Ungaria, Franta, Marea Britanie si Israel. Atasatii vor fi numiti de catre Ministerul Muncii si vor fi selectionati in urma unui concurs. Profilul ideal al unui atasat este: absolvent de studii superioare, de preferinta juridice, expert in legislatia privind problemele de munca ale tarii-gazda, abilitati de comunicare si abilitati diplomatice. Acesti atasati au ca sarcina principala asigurarea de asistenta romanilor care au conflicte de munca, dar si contracte legale, cu angajatorii din tara-gazda. Totodata, pentru a-i ajuta pe romani, Ministerul Afacerilor Externe va edita ghiduri care vor cuprinde legislatia tarilor-gazda, primul ghid de acest fel urmand sa trateze problemele din Italia.
Acorduri de securitate sociala si cooperare in domeniul muncii
Secretarul de stat spune ca, de la inceputul mandatului, guvernul Nastase incearca sa semneze un acord de securitate sociala cu guvernul italian. In fine, in urma vizitei sale, oficialii Ministerului Muncii din Italia ar fi inteles necesitatea unui astfel de acord si s-ar putea ca acesta sa fie semnat luna viitoare. Acordul de securitate sociala presupune, pe baza de reciprocitate intre cele doua tari, indemnizatii pentru incapacitate de munca, boli profesionale, accidente de munca, indemnizatii de maternitate, pentru cresterea copilului, ajutor de inmormantare, pensie de urmas si multe altele pentru romanii care muncesc legal in Italia. Ministrul a recunoscut ca mare parte din aceste drepturi le au oricum, deoarece, odata semnat un contract de munca, salariatul, indiferent de cetatenie, are aceleasi drepturi ca si cel autohton. Marele castig in urma acestui acord ar fi cumularea vechimii in munca pentru calcularea pensiei, a anilor lucrati in strainatate cu cei lucrati in tara. Nu este insa clar din explicatiile sale cine va plati in final pensia si mai ales cum se va stabili cuantumul. Oricum si acest avantaj va fi capatat de romani fara nici un soi de acord din momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Pana atunci, Frunzulica spune ca doreste incheierea de acorduri de securitate sociala cu majoritatea statelor in care muncesc romani. Un alt soi de acord pe care l-a promovat in periplul prin Spania, Italia si Portugalia este cel de cooperare in domeniul muncii si coeziune sociala. Acesta ar presupune, conform declaratiei lui Frunzulica, "schimburi de experienta, pregatire profesionala, facilitarea vizitelor la fata locului a unor institutii precum Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca".
Guvernul - ingrijorat de cum voteaza romanii din strainatate
Nu este clar de ce guvernul se simte deosebit de preocupat de soarta romanilor din strainatate abia acum, spre sfarsit de mandat. Ghiduri cuprizand legislatia tarilor-gazda, de pilda, ar fi trebuit editate inca de la infiintarea Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, de acesta, nu de Ministerul Afacerilor Externe. Pana acum, romanii din strainatate erau tratati ca boschetari cand veneau cu probleme de munca la ambasadele noastre, dovada ca majoritatea conflictelor de munca aparute pe plantatiile de capsuni au fost rezolvate de sindicatele spaniole. Frunzulica a povestit cat il ingrijoreaza problema ridicata de romanii cu care s-a intalnit in Spania - n-au cum sa voteze pentru alegerile parlamentare de la noi, pentru ca sediul ambsadei Romaniei este prea departe si ii costa prea mult drumul. Nu stie insa ce sa faca pentru a-i ajuta, deoarece, a impartasit el ziaristilor, "asa prevede legea, sa se voteze la ambasada sau la consulat". Ii va sprijini in schimb pe romanii din Italia, care doresc sa organizeze o reuniune a comunitatilor romanesti. De soarta amaratilor care sunt tepuiti zilnic de firme-fantoma ce le promit locuri de munca platite regeste si ii arunca apoi pe marginea drumului in capitalele europene nu este ingrijorat. Frunzulica a enumerat prevederile legislatiei romanesti in acest domeniu, ocolind subiectul cu gratie. Precizam ca, din cei peste doua milioane de romani care muncesc in strainatate, nici macar 10 la suta n-au plecat prin intermediul Oficiului pentru Migratii, ci prin firme private sau cunostinte. Iar numarul firmelor private serioase le numeri pe degetele de la o mana. Toti cei care s-au intors din strainatate ne-au povestit ca adevaratul calvar este in tara, pana la plecare, dupa aceea, daca ai avut noroc sa pleci cu o recomandare serioasa sau un contract valabil, in strainatate problemele pe care le intampini sunt infinit mai mici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite