Românii, avertizaţi să nu-şi mai bată copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile pentru protecţia copilului au pus în dezbatere publică un plan prin care îşi propun să stopeze violenţa asupra celor mici. Copiii din România vor fi protejaţi împotriva violenţei fizice şi verbale, precum şi împotriva exploatării prin muncă şi a celei sexuale.

Cel puţin asta îşi propune Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) prin lansarea unui plan naţional privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului, supus în prezent dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.

 Deşi în ţara noastră există legi care interzic pedeapsa fizică şi tratamentul umilitor, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, 84% din copii declară că sunt bătuţi de către părinţi, în timp ce în 75% din unităţile de învăţământ se înregistrează fenomene de violenţă asupra elevilor.

Planul ANPDC, conceput pentru perioada 2009-2013, are ca obiectiv educarea populaţiei în vederea prevenirii şi sesizării cazurilor de violenţă, abuz, neglijare şi exploatare a copilului, inclusiv exploatare sexuală în scop comercial şi exploatare prin muncă.

În acest sens, a fost pus la dispoziţia populaţiei numărul de telefon 116.111, unde pot fi semnalate cazurile de violenţă asupra copiilor, dar şi unde pot fi solicitate informaţii cu privire la serviciile pentru copii. În paralel cu aceste acţiuni, autorităţile se vor ocupa şi de educarea părinţilor prin intermediul televizorului, al internetului şi al revistelor.

Dascălii nu vor mai avea voie să ţipe la elevi

În cadrul programului „şcolilor pentru părinţi”, participanţii vor fi învăţaţi, printre altele, cum să-şi „ţină” în frâu furia în relaţia cu copiii, astfel încât cei mici să nu fie victimele comportamentelor violente ale adulţilor.

Proiectul mai prevede şi introducerea, în fişa postului cadrelor didactice şi nedidactice, din instituţiile de învăţământ, a obligativităţii de a avea un comportament nonviolent faţă de elevi. Asta înseamnă că, indiferent de conjunctură, dascălii nu mai au voie nici măcar să ridice vocea la copii.

Printre măsurile cuprinse în planul ANPDC- lui se mai numără: extinderea, la nivel naţional, a reţelei de consilieri şcolari; crearea, la nivelul primăriilor, a unor compartimente specializate pentru coordonarea activităţilor de protecţie a copiilor, precum şi o mai mare implicare a poliţiei în protejarea copiilor în faţa „găştilor de cartier”.

Potrivit proiectului, în a doua jumătate a anului viitor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului va crea o bază de date la nivel naţional cu ofertele formatorilor de specialişti în prevenirea şi combaterea violenţei asupra
copilului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite