România riscă să rămână fără asistenţi medicali în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalul medical este obligat, prin lege, să participe la cursuri de formare continuă şi la alte activităţi ştiinţifice pentru a-şi actualiza cunoştinţele medicale. Fiecare

Personalul medical este obligat, prin lege, să participe la cursuri de formare continuă şi la alte activităţi ştiinţifice pentru a-şi actualiza cunoştinţele medicale. Fiecare curs se punctează cu un anumit număr de "credite" şi costă orespunzător. Asistenţii medicali ar fi trebuit să adune, între 2003 şi 2006, cel puţin 110 "credite".

Ei se plâng că nu li s-a adus la cunoştinţă această obligaţie. Asistenţii medicali au luat cu asalt sediul Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR) pentru a mai putea lucra în sistem, dar nu pot obţine acreditarea fără credite.

Salariile, prea mici pentru plata cursurilor

"Medicii reuşesc să adune un număr semnificativ de credite din participarea la diverse simpozioane şi congrese, care sunt sponsorizate, de obicei, de diverse firme producătoare de medicamente şi sunt creditate asemenea cursurilor de formare", a declarat Adrian Bârea, prim-vicepreşedintele federaţiei sindicale Sanitas, care a mai adăugat că taxele nu foarte mari ale cursurilor de formare profesională continuă - cel mai scump este aproximativ 350 de lei noi - înseamnă pentru asistenţii medicali un efort financiar enorm, pentru că salariile sunt foarte
mici.

"Am propus Ministerului Sănătăţii o reducere a acestor taxe sau chiar gratuitatea studiilor, dar ministerul susţine că nu poate să plătească taxele a peste 120.000 de asistenţi medicali", a mai adăugat Adrian Bârea.

Pentru directorii care au dorit să devină manageri au plătit spitalele. Asistenţii medicali din localităţi mai mici cheltuiesc mai mult pentru aceste cursuri, pentru că, pe lângă taxa propriu-zisă, se adaugă şi cheltuieli de transport în localitatea în care se ţine cursul, dar şi mâncarea şi, eventual, cazarea.

Europa, o tentaţie din ce în ce mai mare

Se aşteaptă ca asistenţii medicali, mai ales cei tineri, nemulţumiţi de salariile mici şi condiţiile proaste de muncă, să fie tentaţi să părăsească sistemul sanitar românesc şi să migreze în străinătate, unde salariile sunt simţitor mai mari.

"Un asistent primeşte aici aproximativ 200 de euro, în timp ce în străinătate salariile pot fi de zece ori mai mari", a declarat Adrian Bârea, prim-vicepreşedinte al federaţiei Sanitas, care a mai adăugat că valurile de migraţie ar putea să lase sistemul de sănătate plin de oameni fără experienţă şi de imigranţi din ţări mai slab dezvoltate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite