In Romania au mai ramas cinci dropii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In timp ce romanii se chinuiesc sa aclimatizeze struti, acest monument al naturii din Baragan mai poate fi intalnit doar la muzeu sau in Ungaria

Mai multe specii de pasari salbatice sunt pe cale de disparitie in tara noastra. Societatea Ornitologica Romana (SOR) trage un semnal de alarma privitor la iminentul tribut pe care si Romania trebuie sa-l plateasca din cauza distrugerii habitatului natural al pasarilor, prin desteleniri, despaduriri excesive, vanatoare sau braconaj. Sunt in pericol: cocosul de mesteacan, soimul dunarean, rapitoarele de noapte si chiar pelicanii.
Ucise cu bate, iarna, cand poleiul de pe aripi le impiedica sa zboare
Marea pierdere pentru tezaurul ornitologic al Romaniei este insa dropia. Desi pasarea a fost declarata, in urma cu o jumatate de secol, monument al naturii, vanatoarea a continuat pana la disparitia speciei. Dropia mai traieste astazi in Spania, Rusia si Ungaria. In Anglia, pasarea a disparut acum 600 de ani, dar englezii au importat recent din Rusia cateva zeci de exemplare pentru a repopula zonele afectate. Conform cataloagelor internationale, in Romania exista la ora actuala 5 exemplare de dropie! De-a lungul vremii, pasarea a avut o soarta dramatica. Taranii din Baragan le fugareau pe camp si le omorau cu ciomegele, apoi le mancau, carnea lor fiind o adevarata delicatesa. Masacre se produceau, in special, in iernile geroase, cand aripile dropiilor prindeau polei si ele nu mai puteau zbura. In timpul vanatorilor prezidentiale, de dinainte de 1989, aceste superbe pasari erau impuscate si fugarite cu elicopterul. "Din pacate, la ora actuala este aproape imposibil ca vastele campii din Baragan sa fie repopulate cu dropii, ne spune ornitologul Nicolae Parlog. Ele sunt animale salbatice care nu se pot reproduce in captivitate. O solutie ar fi sa fie importate cateva, pe baza de schimb. Adica noi sa dam cateva exemplare dintr-o anume pasare, in schimbul catorva dropii. Acest lucru se poate face cu avizul Ministerului Mediului. Pana acum insa nu a luat nimeni o asemenea initiativa. Pentru refacerea populatiei de dropii care traiesc in salbaticie ar fi nevoie de 5.000 de exemplare".
Cuiburile au fost distruse de combine, dupa colectivizare
Dropia se hraneste cu vegetatie, fasole verde si mazare, dar si cu insecte sau mici vertebrate. Este o pasare tacuta, dar in perioada de cuibarire scoate un tipat ca un latrat. Masculul, cea mai masiva pasare din Europa, cantareste pana la 18,5 kg. Este pasarea cea mai grea care se poate inalta in zbor. Femelele sunt in total contrast cu masculii si ca frumusete, si ca greutate. Ele cantaresc intre 3,5 si 5 kg. La sol, dropiile sunt foarte timide, se sperie usor si este greu sa te apropii de ele. Femelele isi construiesc cuiburile toamna, pe terenurile agricole, tocmai atunci cand se strange recolta si intra combinele in lan. Au fost numeroase cazuri cand mama-dropie a murit o data cu puisorii ei, zdrobita de tractoare sau combine, pentru ca nu a vrut sa-i paraseasca. "Dropia a fost relativ numeroasa in Romania, pe toate campiile intinse, mai ales in Baragan, continua ornitologul. Azi, dupa toate cercetarile noastre, ea a mai fost vazuta, foarte rar, in extremitatea vestica a tarii. S-ar putea ca nici acele 5 exemplare consemnate in cataloagele europene sa nu ne apartina. E foarte posibil ca acele pasari sa fi venit din Ungaria". Se pare ca vecinii nostri au avut grija intotdeauna de dropiile lor, nu le-au ucis, ca noi, cu bata. In Ungaria, vanatoarea speciilor protejate este interzisa cu desavarsire, insa si vanatorii respecta aceasta decizie. Copiii romani mai pot contempla astazi dropia doar la Muzeul Antipa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite