România a pierdut 1,5 milioane de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea demografică a fost determinată de natalitatea scăzută, migraţia şi creşterea mortalităţii Un român va munci pentru cel puţin 3,4 pensionari, iar populaţia activă (cu

Scăderea demografică a fost determinată de natalitatea scăzută, migraţia şi creşterea mortalităţii

Un român va munci pentru cel puţin 3,4 pensionari, iar populaţia activă (cu vârsta de muncă cuprinsă între 20 şi 64 de ani) va ajunge la aproape nouă milioane de oameni în anul 2050, arată un raport al Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române. Studiul dat publicităţii ieri arată că, în ultimii 17 ani, populaţia a scăzut cu 6,5%, adică cu 1,5 milioane de oameni, principala cauză fiind migraţia externă, neînregistrată statistic.

Dintre românii plecaţi la muncă în străinătate, un procent de 65% au vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, care ar putea să aducă pe lume copii. Specialiştii în sociologie spun că scăderea demografică a populaţiei din România are drept cauze natalitatea scăzută, creşterea mortalităţii şi migraţia externă.

Peste 50 de ani, pensionarii vor fi majoritari

Statisticile arată că, în prezent, o femeie naşte în medie 1,3 copii, în timp ce pentru evitarea viitoarei crize demografice ar trebui ca o mămică să aibă cel puţin 2,1 copii.

"În prima fază a scăderii demografice un rol important l-au avut şi contracepţionalele, dar apoi a intervenit şi scăderea condiţiilor de trai şi problemele legate de adaptarea la noile condiţii de viaţă ale tinerilor", spune sociologul Mircea Kivu, director ştiinţific la Ipsos Interactiv Service. Acesta adaugă că în acelaşi timp a avut loc şi o oarecare îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei, ceea ce a dus la creşterea ponderii oamenilor vârstnici.

Previziuni sumbre: 50 de salariaţi la 100 de pensionari

"Acum populaţia activă e formată din generaţii mari, născute înainte de Revoluţie. Criza va apărea când aceste generaţii vor ieşi la pensie. Noi credem că prin 2030 raportul dintre numărul de pensionari întreţinuţi de oamenii activi va fi de 50 la 100", a adăugat Mircea Kivu. În consecinţă, peste aproape un sfert de veac impozitele strânse de la populaţia activă nu vor mai putea susţine sistemul de pensii. "Nu există o soluţie pe termen mediu. Criza demografică chiar va exista. Ar trebui să luăm măsuri pe termen lung, nu numai pentru naşterea primului copil, ci pentru cel de-al doilea sau al treilea, cum a fost în Franţa, de exemplu", spune Mircea Kivu.

Statisticile arată că, în prezent, din cele peste 21 de milioane de români, aproape jumătate sunt adulţi, cinci milioane sunt tineri şi copii şi şase milioane sunt vârstnici. Dar cercetătorii apreciază că, peste jumătate de secol, pensionarii vor reprezenta mai mult de jumătate din populaţia ţării.

Declinul demografic va continua în prima jumătate a secolului XXl, dar efectele se vor vedea în a doua parte a veacului următor
Vasile Gheţău,
autorul studiului "Declinul demografic
şi viitorul populaţiei României"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite