România, pe locul 25 din 29 în topul sistemelor de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 29 de state europene, România se află pe locul 25 în Indexul consumatorului de sănătate european (Euro Health Consumer Index - EHCI) lansat, ieri, la Bruxelles. Această poziţie

Din 29 de state europene, România se află pe locul 25 în Indexul consumatorului de sănătate european (Euro Health Consumer Index - EHCI) lansat, ieri, la Bruxelles.

Această poziţie plasează ţara noastră în a doua parte a clasamentului, împreună cu ţări ca Letonia, Lituania sau Ungaria. În acest top anual al sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană, Austria ocupă primul loc, cu 806 puncte din 1.000 posibile.

Urmează Olanda (câştigătoarea din 2005), Franţa (câştigătoare în 2006), Elveţia, Germania şi Suedia, potrivit unui comunicat al grupului Health Consumer Powerhouse.

România însumează 508 puncte în cele cinci subdomenii ale indicatorilor de performanţă ai serviciilor medicale: drepturile şi informarea pacienţilor, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultatele sistemului de sănătate, generozitatea acestuia şi accesul la medicamente.

Cu toate acestea, autorii studiului apreciază existenţa în România a unui dicţionar de medicamente online pentru nespecialişti. "Este considerată remarcabilă existenţa unui dicţionar de medicamente online pentru utilizatori nespecialişti (layman adopted pharmacopoeia), lucru încă rar în Europa. Aici România este un bun exemplu pentru alte ţări din UE", se arată în documentul citat. Autorii apreciază că rezultatele sistemului de sănătate din România sunt foarte slabe.

"Problema sistemului românesc de plăţi la negru, <<şpaga>> , trebuie redresată pentru a se îmbunătăţi echitatea şi drepturile pacienţilor", arată directorul de cercetare pentru Euro Health Consumer Index, doctorul Arne Björnberg. În opinia reprezentanţilor Health Consumer Powerhouse, "banii negri" încetinesc reforma în sănătate şi în alte domenii adiacente.

"Finanţarea bazată pe performanţă aplicată în mod competent în spitale şi dispensare ar trebui să facă posibilă plătirea medicilor şi personalului medical din România într-un mod suficient de decent", a spus preşedintele Health Consumer Powerhouse, Johan Hjertqvist, la analiza rezultatelor pentru România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite