În România, bătaia rămâne ruptă din Rai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 73% din familii aplică copiilor pedepse corporale, arată Raportul UNICEF România pe 2006 UNICEF România a dat publicităţii ieri un Raport privind situaţia copiilor şi a

Mai mult de 73% din familii aplică copiilor pedepse corporale, arată Raportul UNICEF România pe 2006

UNICEF România a dat publicităţii ieri un Raport privind situaţia copiilor şi a femeilor. Sunt analizate starea de sănătate, educaţia şi serviciile de protecţie.

Astfel, raportul arată că rata mortalităţii infantile este mult mai mare în România decât în celelalte ţări europene, iar ponderea copiilor născuţi prematur este crescută. Analfabetismul atinge 10% din populaţia şcolară, iar pe străzile din ţară vagabondează aproximativ 500 de copii.

În România, ratele mortalităţii infantile şi sub cinci ani încă sunt mult mai mari decât în alte ţări. Copiii au o medie a greutăţii mai scăzută la naştere comparativ cu standardele internaţionale, iar ponderea nou-născuţilor prematur este mare.

Anemia la gravide şi la copii între 1-7 ani este mai ridicată în mediul rural. Date actuale ale UNICEF arată şi o creştere constantă a numărului de persoane infectate cu HIV în rândul tinerilor adulţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani. Potrivit raportului, cei mai afectaţi au fost heterosexualii. În creştere este şi numărul pesoanelor infectate cu sifilis (44 de persoane la 100.000 de locuitori) şi gonoree (11 persoane la 100.000 de locuitori).

17% din părinţi nu cunosc rolul vaccinărilor

Raportul cuprinde şi alte constatări îngrijorătoare în privinţa cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor parentale. Astfel, în jur de 17% din părinţii din România nu cunosc care este scopul vaccinărilor, iar 44%, mai ales din mediul rural, dau apă nepotabilă copiilor mici.

Mai mult de 73% din părinţi recurg la metode disciplinare cu abuz fizic, pentru ai potoli pe cei mici. Rolurile tradiţionale în familie sunt respectate, iar taţii se implică foarte puţin în creşterea copilului.

9.000 de copii pe an, abandonaţi în maternităţi

S-a constatat că partea cea mai mare a copiilor care intră în sistemul de protecţie provin din copii abandonaţi în maternităţi şi în spitalele de pediatrie. Numărul acestora a fost în jur de 9.000 pe an în anul 2003 şi tot atâţia în 2004. De asemenea, se estimează că, din cei 2.000 de copii ai străzii din toată ţara, mai puţin de 500 trăiesc permanent pe străzile Bucureştiului.

Alţi 1.500 muncesc pe stradă în timpul zilei şi se întorc în sânul familiei seara. Participarea la învăţământul elementar rămâne încă o provocare pentru copii din România, înregistrându-se un abandon şcolar de 10% în fiecare ciclu de şcoală, în special din rândul elevilor de etnie rromă.

Deşi agenţiile internaţionale au făcut presiuni asupra Ministerului Educaţiei în vederea creării unei abordări sistematice pentru ca elevii rromi să nu mai părăsească băncile şcolilor, iar ministerul a emis o notă în 2005 cu privire la această problemă, rezultatele nu sunt notabile. Nici în cazul violenţei în şcoli nu stăm mai bine, pentru că s-a constatat că 75% din instituţiile de învăţământ sunt afectate de violenţă.

România, piaţă de desfacere a drogurilor

Raportul arată că sexul comercial s-a intensificat în România, fiind strâns legat de consumul de droguri injectabile şi traficul de persoane. Experţii în domeniul stupefiantelor afirmă că ţara noastră s-a transformat dintr-o ţară de tranzit pentru droguri într-o piaţă de desfacere pentru acestea, iar majoritatea consumatorilor sunt tineri.

Aproape toţi adulţii (99,5%), atât din rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, sunt conştienţi şi au auzit de HIV/SIDA, cu toate acestea însă numai 4% au cunoştinţe corecte despre această boală. În cazul a 83% din ei predomină sentimentul de discriminare faţă de persoanele infectate cu acest virus.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite